De mooiste wedstrijden volgens Europees marathonkampioen Koen Naert

In samenwerking met AA-Drink
Bert Pessink Donderdag, 30 januari 2020
De mooiste wedstrijden volgens Europees marathonkampioen Koen Naert
De Belg Koen Naert (30) won in 2018 de Europese titel op de marathon. 2020 staat bij hem volledig in het teken van de Olympische marathon die op 9 augustus wordt gelopen in Japan. Hardlopen.nl vroeg hem aan het begin van het Olympische jaar naar zijn mooiste wedstrijden.

Koen Naert loopt al een aantal jaren mee op de marathon. Eerder was hij Belgisch kampioen 10 kilometer en veldloop. In 2015 liep hij zijn eerste klassieke afstand, in 2016 liep hij mee in de Olympische marathon van Rio en in 2018 volgde in Berlijn de Europese titel. In 2019 plaatste Naert zich met een tijd van 2.07.39 voor de Olympische Spelen in Japan. Afgelopen herfst nam hij daarvoor al deel aan de marathon van Fukuoka.

Naert: ”Alles wat ik doe staat in het teken van de Olympische marathon, tot de start hiervan kan ik bijleren om die tot een goed einde te brengen. In de voorbereiding kom ik al jaren graag naar Nederland. De mooiste Nederlandse kortere wedstrijden die ik kan noemen zijn de Zevenheuvelenloop in Nijmegen, de Montferlandrun in ’s-Heerenbergh en de Groet uit Schoorl Run in Schoorl. Voor mij begint het daar al met de ontvangst, die is bij deze drie evenementen prima. Verder zijn de parcoursen en de tegenstanders daar uitdagend, maar ook snel. Ik voel me bij deze toplopen helemaal op mijn gemak als ik aan de start sta.”

In België kiest Naert voor zijn thuiswedstrijd Dwars door Brugge in mei. “Deze loop over 15 kilometer door de monumentale binnenstad van Brugge is vlak bij mij in de buurt, heel veel van mijn supporters komen daar aanmoedigen, dat geeft echt een boost. Deze wedstrijd won ik in 2019.”

Ook op het gebied van de marathons is de regerend Europees kampioen duidelijk in welke hij de mooiste vindt. De stadsmarathons van Rotterdam, Berlijn en New York krijgen hier zijn voorkeur. “Hoewel ik niet echt bezig ben met de omgeving, hou ik wel van sfeer en veel publiek onderweg. Als je de Coolsingel opdraait krijg je zelfs als toploper kippenvel. Er moet ook een goede bevoorrading zijn waar ik makkelijk mijn bidons met sportdrank kan aanpakken en het parcours moet snel zijn met zo min mogelijk bochten. Dat is er allemaal in Rotterdam. Bovendien is het makkelijk als je in je eigen taal kunt overleggen met de organisatie. In Rotterdam is alles prima voor elkaar. De wereldberoemde marathon van New York is wat verder van huis. Daar verbleef ik buiten het atletenhotel en had dus vooraf minder feeling met dit evenement. Nadat ik hier in 2017, samen met Michel Butter, een tijd vooraan liep en een 8e plaats behaalde, heeft deze marathon ook mijn hart gestolen. Als laatste moet ik echt Berlijn noemen. Waar ik na een lange solo de Europese titel pakte. Ook die marathon mag niet ontbreken in mijn lijstje van mooiste lopen.”

De Olympische marathon start op 9 augustus om 07.00 uur plaatselijke tijd in de Japanse stad Sapporo.

Fotografie: Erik van Leeuwen

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.

Logo AA-Drink
In samenwerking met

AA-Drink

AA Drink is het meest gewaardeerde sportdrankmerk van Nederland en België. Al sinds vele jaren is het sportdrankmerk partner van de atletiek en de hardloopsport. Daarnaast support AA Drink tal van (top)atleten in binnen- en buitenland om hen het maximale uit hun prestaties te laten halen.