De keuze van hardloopevenementen: verplaatsen of virtueel?

Bert Pessink Zaterdag, 13 juni 2020
De keuze van hardloopevenementen: verplaatsen of virtueel?
Het coronavirus heeft het leven voor de meesten van ons behoorlijk op zijn kop gezet. Begin maart was daar het bericht van minister-president Mark Rutte: tot 1 september geen evenementen. Niet alleen voor hardlopers was dit vervelend nieuws, ook organisaties van hardloopevenementen zitten in een lastig parket. Welke keuzes hebben organisaties om hun loop in welke vorm dan ook te laten voortbestaan? Wij vroegen het aan de organisatie van de Loop van Leidsche Rijn en de 10 van Noordwijk.

Loop van Leidsche Rijn gaat naar 2021

‘De Loop van Leidsche Rijn in Vleuten stond oorspronkelijk gepland voor 13 april, tweede paasdag. Door het besluit van de regering zijn we in overleg met de gemeente en met een blik op de loopkalender eerst gaan kijken of we het evenement uit konden stellen naar november’, aldus organisator Bert Eskes. Die verplaatsing zou qua organisatie echter nogal wat impact hebben op het evenement. ‘Een evenement organiseren in november vraagt echt wel de nodige aanpassing, zo is er veel meer kans op kou en regen als in april. In november hadden we dus met meer tenten moeten werken. Bovendien was het nog maar de vraag of we na 1 september iets mochten organiseren. Na lang beraad en het volgen van alle berichtgeving over de Covid-19 crisis hebben wij met pijn in ons hart besloten ons evenement te verplaatsen naar 2021, en wel op onze vertrouwde tweede paasdag.

De basis in ons besluit ligt in het feit dat we graag willen dat het evenement als familie-evenement wordt doorgezet, aangezien de helft van de 3000 deelnemers kinderen zijn. Bovendien hebben we met het onderdeel Abrona Loop een groot aantal mensen met een (verstandelijke) beperking aan de start.’ Dat het geen makkelijke keuze was legt Eskes uit. ‘Het geheel raakt je natuurlijk als organisatieteam, we zijn er ook best emotioneel over geweest. De inschrijving voor 2020 liep goed en een hoop kosten, waaronder die van de medailles, waren al gemaakt. Voor dat laatste rekenen we op de steun van onze deelnemers. We kijken als Loop van Leidsche Rijn met vertrouwen naar 2021.’

10 van Noordwijk gaat voor solo virtueel

De 10 van Noordwijk, een onvervalste zomerse loop met start en finish op de Noordwijkse Boulevard, stond voor midden juli op de agenda. Net als bij talrijke loopevenementen in het hele land werden meteen na het bericht van premier Rutte de koppen via Zoom bij elkaar gestoken, om naar een goed alternatief te zoeken.

Linda Welles namens de organisatie: ‘De 10 van Noordwijk is een echte zomerloop waarbij de opbrengst ten goede komt aan de Edwin van der Sar Foundation. De Foundation zet zich in voor mensen met hersenletsel op het gebied van revalidatie, participatie en preventie. Ook de goede doelen zijn kwetsbaar. Een jaar overslaan was een optie, maar omdat de Foundation staat voor fit voelen en bewegen hebben wij ervoor gekozen om een virtuele run te organiseren, de Solo Orange Run. Wij slaan dus geen jaartje over, maar hopen dat een grote hoeveelheid sportievelingen die normaal bij ons aan de start zouden staan nu zelf een eigen afstand lopen of wandelen en hiermee de Foundation steunen.’ Meedoen aan de Solo Orange Run kan tot 11 juli, het weekend dat eigenlijke de 10 van Noordwijk op de kalender stond.

Hoe de situatie er vanaf 1 september uit gaan zien is nog onbekend. Hoewel evenementen tot 1 september niet kunnen plaatsvinden, zijn er genoeg virtuele initiatieven die dit gat opvullen. Bij een virtuele hardloopwedstrijd loop je waar en wanneer je wil, op afstand maar toch samen. Bekijk hier de kalender.

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.