De 8 van Drachten wil exclusief blijven

Zaterdag, 2 juni 2018
De 8 van Drachten wil exclusief blijven
In Friesland zijn jaarlijks een aantal grote loopevenementen. De grootste is de Berenloop van Terschelling. Daarna komt onder andere de 8 van Drachten die met een afstand van 8 kilometer op 10 juni toe is aan haar 14 editie.

De 8 van Drachten heeft een parcours van A naar B, in dit geval van De Wissel in Beetsterzwaag naar het Kiryat Onoplein van Drachten. AV Impala Drachten en Sportevenementen Friesland tekenen voor de organisatie.

“AV Impala wilde 14 jaar terug ook iets groots organiseren en zocht daarvoor contact met Sportevenementen Friesland. Acht rijmde wel goed op Drachten en zo zijn we gaan zoeken naar een parcours van 8 kilometer. We kwamen daarbij precies uit in het groene Beetsterzwaag”, aldus Chris Jaasma namens de organisatie.

Het parcours gaat grotendeels over een belangrijke verkeersader die voor een tijdje wordt afgesloten. De eerste vier kilometer gaan door de bossen, de laatste vier kilometer gaan richting de stad door het weidse Friese land. Deelnemers worden met bussen naar de start vervoerd.

Jaasma: “We willen niet te groot worden en willen een beetje exclusief blijven. 1.250 deelnemers is prima te behappen. Bovendien is 8 kilometer laagdrempeliger dan een halve marathon. Lopers komen hiernaartoe voor het mooie parcours en de gemoedelijkheid. Hier kunnen ze in alle rust starten.”

Belangrijk onderdeel van de 8 van Drachten is de Kidsrun met 700 deelnemers. Jaasma:”In samenwerking met de Gemeente en JOGG (Jongeren op gezond gewicht) hebben bijna 2.300 kinderen meegedaan aan onze voorbereidende wijklopen, waar ze onder begeleiding van sportcoaches hebben getraind. 700 daarvan gaan meedoen aan onze kidsrun over 1 mijl. Naast het feit dat de 8 van Drachten uitverkocht is, zijn we daar ook heel trots op.”

De 8 van Drachten start op 10 juni om 14.00 uur, vanaf 13.30 uur starten de kidsruns en ’s morgens zijn er wandeltochten van 8, 16, 24 of 32 kilometer.

www.8vandrachten.nl

Tekst: Bert Pessink
Foto: Johan de Wit