Crossen tussen de tulpenvelden door, een unieke ervaring!

Bert Pessink Donderdag, 2 mei 2019
Crossen tussen de tulpenvelden door, een unieke ervaring!
Wie aan bloembollenvelden denkt, denkt vaak aan Lisse of Hillegom. De grootste aaneengesloten bloembollenvelden van de wereld liggen echter nabij Schagen in Noord-Holland. Komende zaterdag organiseert de Stichting Bloeiend Zijpe in de plaats ’t Zand haar tweede Tulpencross, een recreatieve crossloop van 7,5 kilometer tussen de tulpenvelden door.

‘Onze stichting heeft als doel om onze polder Zijpe als mooiste bollenstreek van Nederland op de kaart te zetten. Daarom organiseren wij diverse evenementen om de mensen van heel dichtbij te laten genieten van de schitterende kleurenpracht van de bloembollenvelden. Zo organiseren we bijvoorbeeld ook een wandeltocht en een fietstocht. Zaterdag 4 mei staat onze Tulpencross op het programma. Dat is een recreatieve loop zonder tijdwaarneming waarbij we een parcours hebben uitgezet over de brede kopeinden, zeg maar op de zandpaden waar normaal de tractoren rijden. Op die paden loop je dan met aan elke kant een veld bloemen met steeds wisselende kleuren. We starten niet allemaal tegelijk, maar we laten elke 10 minuten een groep van 10 tot 15 personen op de uitgepijlde route. Dit is ons tweede jaar dat we dit organiseren en het spreekt zich al rond. Nu al zijn er meer voorinschrijvers dan lopers afgelopen jaar”, aldus Monique Albers, voorzitter van de stichting.

De organisatie stelt altijd in een vroeg stadium in overleg met de kwekers vast op welke datum de velden er het mooiste bijstaan. Dit jaar zorgde Moeder Natuur tijdens Pasen met ruim 22 graden voor een groeispurt van de bloemen. Albers: “Sommige kwekers zijn inmiddels begonnen met het koppen van de bloemen, we gaan er echter van uit dat er nog genoeg bloemen te zien zijn met de Tulpencross. We rekenen erop dat komende zaterdag heel veel lopers op een laagdrempelige en pure manier onze mooie bollenvelden gaan beleven. Want lopen op de kopeinden tussen de bloemen is hoe dan ook een beleving.”

Startpunt zaterdag is het Agrarisch Business Center Bollenoord aan de Grote Weg 9 in ’t Zand nabij Schagen. Starten kan tussen 13.00 en 15.00 uur en de finish sluit om 17.00 uur. Inschrijven kan via de website www.bloeiendzijpe.nl of ter plaatse. Na de finish is er voor elke deelnemer een aandenken aan Bloeiend Zijpe.

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.