Bridge to Bridge Trail bracht lopers dicht bij gevallen soldaten

Donderdag, 14 september 2017
Bridge to Bridge Trail bracht lopers dicht bij gevallen soldaten
De Bridge to Bridge Run in Arnhem heeft al sinds de eerste editie in 1984 een sterke band met de historie van de stad. Rond de Slag om Arnhem en het herdenken van de vrijheid worden al langer side-events georganiseerd. Daar kwam afgelopen weekend een bijzondere trailrun bij die geheel in het teken stond van de Airborne in 1944: de Bridge to Bridge Trail.

De organisatie van de jaarlijkse Bridge to Bridge Run wilde het programma graag uitbreiden met een trailrun. Samen met Mudsweattrails, het platform voor trailrunners, werd dat verder uitgewerkt. "Wij hadden daar direct een idee bij. Het gave is dat met deze trail nog meer de historische lading aan de Bridge to Bridge gekoppeld kon worden", zegt Bart Koopmans van Mudsweattrails.

Start bij 'Dropzone Y'

De Bridge to Bridge werd op die manier een bijzondere themarun. Deelnemers hadden de keuze uit twee A naar B-routes van 45 km of 28 km. De langste afstand startte op de Ginkelse Heide, ook wel 'Dropzone Y', waar in 1944 de parachutisten werden gedropt voor hun opmars richting Arnhem. De 28 km route ging van start op Papendal. Beide routes finishten in Arnhem bij de John Frost brug.

Langs de geschiedenis

"Onderweg kwam je langs zoveel historische punten", vertelt Koopmans. De trails volgden in grove lijn ook de opmarsroute van John Frost met zijn bataljon. Die geschiedenis kregen de lopers ook mee. "We hadden ook vooraf een routeboek met achtergrondinformatie meegestuurd en onderweg hadden we ook informatieschermen geplaatst."

Eer bewijzen aan gevallen soldaten

Bij bepaalde historische punten, zoals de Airborne cemetery, stonden de lopers letterlijk stil bij de Slag om Arnhem. "We hadden de deelnemers een houten kruisje met een klaproos meegegeven om daar eer te bewijzen aan de gevallen soldaten", zegt Koopmans.

In de voetsporen van John Frost

Veel lopers voelden dat ze letterlijk in de voetsporen van de geallieerde militairen hadden gelopen. Een de deelnemers schreef na afloop: "Deze historische trail bracht mij inderdaad dichterbij die jonge militairen, alsof ik nog hun adem kon horen toen ze door de bossen en de velden, snelden."

Tijdens deze eerste pilot-versie van de trail konden 50 deelnemers deze bijzondere ervaring meemaken. Wat de organisatie betreft zal dat volgend jaar zeker een vervolg krijgen.

Foto: Mudsweattrails / Barbara Kerkhof

Trailrun