Bosbaanloop Amsterdam is een klassieker

Bert Pessink Zondag, 11 november 2018
Bosbaanloop Amsterdam is een klassieker
Wie aan de Bosbaan in Amsterdam denkt, denkt natuurlijk aan roeien. Al 42 jaar is de 2200 meter lange Bosbaan in het Amsterdamse Bos ook het decor van de Bosbaanloop, volgens de organisatie een loop voor sportievelingen uit Amsterdam en wijde omtrek die lekker rustig willen lopen in de natuur. Op 25 november is de volgende editie.

De Bosbaan werd in het kader van de werkverschaffing vanaf 1934 uitgegraven, drie jaar later werden er de eerste wedstrijden geroeid. In 2014 vonden hier nog de wereldkampioenschappen roeien plaats. Als je een ronde langs de Bosbaan loopt kom je exact uit op 5 kilometer. Het parcours is al jaren bekend bij trimmers en joggers, maar ook bij de selectie van Ajax, die daar hun bostrainingen afwerkt. Voor de organisatie van de Bosbaanloop is die ronde van 5 kilometer een prima afstand om één, twee of drie keer te lopen.

De organisatie is al 42 jaar in handen van de Kerngroep Zaanstreek, ooit als loopgroep afgescheiden van atletiekvereniging Lycurgus uit Krommenie. “Onze kerngroep bestaat uit 12 lopers, we organiseren de Bosbaanloop al heel lang, ooit liepen er meer dan 500 deelnemers mee, inmiddels is het een stuk kleinschaliger. We organiseren het omdat we het leuk vinden en het parcours makkelijk te bemensen is. Wat we wel doen is af en toe een ander parcours kiezen” aldus Bram Kok namens de organisatie.

De charme van de Bosbaanloop kan Kok ook goed omschrijven. “We zitten in een drukke stad, wij zijn een kleine organisatie en organiseren een eenvoudige loop voor mensen die op zondag graag lekker rustig en vrij willen lopen. Het gaat bij ons om het genieten van het fraaie bosparcours rond de Bosbaan en het Amsterdamse Bos. Meedoen is belangrijker dan winnen, maar we hebben voor de winnaars nog wel altijd ereprijzen.”

De start van de Bosbaanloop is op 25 november bij het krachtcentrum van de roeiers aan de Bosbaan 8 in Amstelveen. Inschrijven kan vanaf 09.00 uur. Zowel de 5 als de 10 en de 15 kilometer starten om 10.30 uur.

Bekijk hier het evenement in de hardloopkalender.

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.