Ben jij klaar voor de Dam tot Damloop?

Bert
Bert Pessink Dinsdag, 13 september 2022
Ben jij klaar voor de Dam tot Damloop?

Komend weekend staat de befaamde Dam tot Damloop weer op de agenda. Met 8.500 lopers op zaterdag en 40.000 lopers op zondag het grootste hardloopevenement van Nederland. Voor Le Champion is dit al de 36e editie die ze organiseren tussen Amsterdam en Zaandam. We blikken vooruit met Jan Willem Mijderwijk, senior event manager en race director van dit loopfeest.

‘Mooi dat we na Corona weer mogen met de Dam tot Damloop. Het is wel een beetje dubbel, want we zijn heel enthousiast dat het weer kan, maar het is ook wel spannend vanwege andere regelgeving, andere leveranciers en het weer aantrekken van voldoende vrijwilligers’, aldus Mijderwijk.

Voor iedere loper

Het Dam tot Dam weekend wordt verdeeld in twee delen. De zaterdag speelt zich af in Zaandam met de Damloop by Night en de zondag is volgens traditie het toneel voor de befaamde 16,1 kilometer tussen de Prins Hendrikkade in Amsterdam en de Peperstraat in Zaandam.

Mijderwijk: ‘Die Damloop bij Night gaat over een afstand van 5 mijl met start en finish in Zaandam. Het is een sfeervolle avondloop voor lopers die meer voor de gezelligheid lopen, die willen werken aan hun fitheid en waarbij een snelle tijd minder belangrijk is. Deze, voornamelijk lopers uit de regio, drinken na afloop ook nog gezellig een biertje. Het is echt een feest op zaterdagavond. De zondag is meer voor de prestatiegerichte loper uit heel Nederland, waarbij talloze bedrijventeams een groot deel uitmaken van het startveld. Ook op en rond het parcours van de 10 Engelse Mijl is er van alles te zien, te horen en te beleven voor de duizenden deelnemers.’

Highlights van de route

Het parcours op zondag is natuurlijk een klassieker met na de imposante starts op de Prins Hendrikkade in Amsterdam de passage van de 1039 meter lange IJ-tunnel. Dan gaat het verder via de Buik Sloterdijk, de Kadoelenweg en de Stoombootweg richting het knooppunt Coenplein. Vandaar is het nog 5 kilometer via de Zuiddijk en de Dam naar de brede finish in de Peperstraat in Zaandam.

‘Die IJ-tunnel is natuurlijk een van de highlights op onze route. Het gaat hier kort na de start al meteen verraderlijk naar beneden, dat moeten de lopers niet onderschatten. In de tunnel beginnen veel lopers spontaan te zingen en wij zetten er weer een leuke band weg. Aan het eind van de IJ-tunnel gaat het dan wel weer omhoog, een echte kuitenbijter. Een tweede hoogtepunt is de Stoombootweg, een sfeervol gedeelte in Amsterdam Noord. Daar zit iedereen buiten op tuinstoelen. Met diverse soorten muziek is er daar een echt dorpsfeest aan de gang. De verlossende finish na ruim 16 kilometer loopbeleving ligt dan in de Peperstaat waar het ook weer helemaal vol staat met supporters en je het finishdoek van verre kunt zien.’

Laatste tips

Natuurlijk heeft de event manager ook nog een aantal tips voor de lopers die zaterdag en zondag hun beste beentje voorzetten. ‘Geniet met volle teugen van deze Dam tot Damloop, dat is het meest belangrijke nu we weer mogen. Verdeel je krachten en denk aan je gezondheid. Mocht het zondag toch warm zijn, zet die snelle tijd dan uit je hoofd, wees realistisch. Beide dagen staan er duizenden vrijwilligers voor je klaar die alles bij de Dam tot Damloop in goede banen te leiden. Mocht je niet lopen en toch willen helpen bij het grootste loopfeest van Nederland? We zoeken nog steeds enthousiaste helpers. Aanmelden kan via [email protected]’.

Ben jij erbij?

Beleef het hardloopfeest van dichtbij

Ben je nog op zoek naar een startnummer? Of kom jij het vrijwilligersteam van de Dam tot Damloop versterken?

Mis het niet!
Evenementen
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als presentator sinds 1984 de bekende stem bij veel hardloopevenementen in Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Rotterdam Marathon, de Egmond Halve Marathon, de Dam tot Damloop, de Zandvoort Circuit Run, de Tilburg Ten Miles, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Alle grote namen uit de nationale en internationale wegatletiek passeerden in de afgelopen bijna 40 jaar zijn microfoon.