Aqua Klimcross Sibculo, bijzonder geworden door gewoon te blijven.

Bert Pessink Donderdag, 9 augustus 2018
Aqua Klimcross Sibculo, bijzonder geworden door gewoon te blijven.
Op zaterdag 25 augustus staat in het Overijsselse dorp Sibculo nabij Hardenberg, de 21e editie van de Aqua Klimcross op de loopkalender. Een unieke hardloopwedstrijd waarbij in het parcours ook steile klimmetjes van gemiddeld 30% en waterpassages zitten.

De Aqua Klimcross is ooit mede bedacht door de huidige voorzitter van de organisatie Antoon Huis in ’t Veld. “In de jaren 70 en 80 van de afgelopen eeuw waren we fervent deelnemer aan de bekende survivalrun in Beltrum. Dat evenement sprak ons zo aan dat we dat in ons eigen Sibculo ook wilden organiseren. In Beltrum moest je naast lopen ook een aantal technische vaardigheden hebben zoals touwklimmen en met boomstammen slepen. Dat hebben we bij ons weggelaten. Ons concept sloeg aan, sinds jaren zitten we bij mooi zomerweer rond de 600 deelnemers.”

De plaatselijke zandafgraving van 4 hectare met beboste hellingen, water en strand is het decor voor de Aqua Klimcross. Start en finish zijn op het strand. Er wordt een ronde gelopen van 3 kilometer. In die ronde zitten 10 steile zandhellingen en twee waterpassages van 100 meter. De Halve Marathon, 7 rondes met in totaal 70 hellingen en 20 waterpassages, is de hoofdafstand en staat op de website te boek als “zwaarste halve marathon van Nederland en de meest uitdagende trailrun van Nederland”.

Huis in ’t Veld: “We hebben in de loop der jaren met de Aqua Klimcross een heleboel loophypes overleefd en hebben er nog steeds veel plezier in. Ons kernteam bestaat uit 5 leden, op de dag zelf hebben we hulp van 40 vrijwilligers waaronder een groot aantal lopers van de loopgroep Sibculopers. Ons evenement is een uitdaging voor de wegatleet, maar ook andere duursporters als triatleten en sportschoolfanaten. Je moet er echt conditie voor hebben. Eigenlijk zijn we bijzonder geworden door gewoon te blijven.”

Naast de 21 kilometer is er ook een 3, een 6 en een 12 kilometer afstand. Het jeugdprogramma kent een spettercross. Inschrijven kan via de website www.aquaklimcross-sibculo.nl en op de dag zelf.

Foto: Antoon Huis in ’t Veld

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.