Abdi Nageeye en Bo Ummels pakken nationale marathontitels

Bert Pessink Maandag, 21 oktober 2019
Abdi Nageeye en Bo Ummels pakken nationale marathontitels
De 44e TCS Amsterdam Marathon was dit weekend het decor voor de nationale titelstrijd op de marathon. Onder goede weersomstandigheden, zonder regen of noemenswaardige wind, werd om 09.30 uur het startschot gegeven in het Olympisch stadion voor de bekende ronde van ruim 42 kilometer door Amsterdam.

Abdi Nageeye had voorafgaand aan de marathon door laten schemeren mee te willen doen voor de winst, goede training en de eerder dit jaar in Rotterdam gelopen tijd van 2.06.17 hadden het vertrouwen gegeven voor deze uitspraak. Voor de winst meedoen lukte echter niet door hamstringproblemen opgedaan in de wedstrijd in Groot-Brittannië. Voor een groot gedeelte solo lopend leverde Nageeye met 2.07.39 wel weer een sublieme prestatie op weg naar de Olympische marathon van komend jaar. Het was de derde nationale marathontitel voor Nageeye.

Achter Nageeye verbeterde Frank Futselaar zich met hulp van twee superhazen, Michel Butter en Joeri Wolf, in zijn tweede marathon naar 2.14.08. Derde werd Roel Wijmenga die met 2.19.55 ook onder de 2.20 dook.

Bij de vrouwen werd Bo Ummels nationaal kampioene in 2.32.34, de Limburgse die dit jaar al de nationale titel op de halve marathon veroverde liep solide naar de winst op de hele afstand. Voor Ummels was de TCS Amsterdam Marathon een eerste kennismaking met de marathonafstand. ‘De laatste 7 kilometer waren zwaar maar ik had de perfecte haas bij me’, aldus Ummels.

Na Ummels werd veelvoudig Nederlands kampioene Miranda Boonstra tweede in 2.45.5. Mirte Leloup kreeg het brons omgehangen in 2.54.36

Aan de TCS Amsterdam Marathon deden dit jaar 45.000 lopers mee uit 140 landen. Bij de mannen won Vincent Kipchumba (Ken) in 2.05.09, bij de vrouwen werd het parcoursrecord uit 2012 (2.21.09) verbeterd, de 20-jarige Degitu Azimeraw bracht het op een sensationele 2.19.26.


Fotografie: Erik van Leeuwen

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.