5 x lopen in januari

Dinsdag, 3 januari 2017
5 x lopen in januari
Aan welke hardloopevenementen kun je de komende tijd meedoen als beginnende, gevorderde of doorgewinterde loper? Uit de uitgebreide kalender pikt de redactie van Hardlopen.nl er elke maand vijf uit. Deze keer vijf leuke loopevenementen voor januari.

8 januari: Egmond Halve Marathon

Komende zondag staat de winterklassieker weer op het programma: de Saucony Egmond Halve Marathon. Deze wedstrijd staat al sinds de eerste editie op 11 maart 1973 bekend als een strijd tegen de elementen. Het is zwoegen en ploegen door de duinen en het mulle zand op het strand. Het zware parcours van de halve marathon begint gelijk goed: na de start in Egmond aan Zee ga je gelijk via de hoofdstrandopgang het strand op. Je blijft dan 7 kilometer op het strand tot aan Castricum aan Zee, waar je met een klim de duinen in gaat. Daar gaat het op en af op met klimmen op de Van Speijklaan en de Bloedweg vlak voor de finish in Egmond aan Zee. Een halve marathon toch te lang? Je kunt ook een kwartmarathon (10,5 km) lopen. Bij deze afstand ga je al na 2 km over het strand de duinen in. Vorig jaar trotseerden 17.000 hardlopers de stormachtige omstandigheden aan zee. Inschrijven kan nog!

Bekijk in de kalender.

14 januari: 'Light the Night' Vondelparkloop

Voorafgaand aan de Vondelparkloop in Amsterdam op 15 januari is er op zaterdagavond 14 januari in het hardloperspark bij uitstek een bijzondere avondeditie: Light the Night. Deze 10 kilometer start om 19.00 uur als het dus goed donker is. De organisatie zorgt voor allerlei lichteffecten, opzwepende muziek en een bijzondere sfeer. De deelnemers komen zelf ook met allerlei kleuren lampjes op hun armen, benen en hoofd en zorgen zo voor een verlicht lint door het Vondelpark. De start is bij het Openluchtheater, daar kom je ook steeds weer langs want je loopt rondjes van iets meer dan 3 kilometer.

Bekijk in de kalender.

15 januari: Kievitloop

Atletiekvereniging Spado uit Bergen op Zoom organiseert tijdens de wintermaanden (oktober t/m maart) elke derde zondag de Kievitloop. Het bijzondere aan dit recreatieve evenement is dat je tijdens het lopen door de bosrijke omgeving zelf bepaalt hoe lang je wedstrijd is: 5, 10 of 15 km. Na ieder rondje van 5 km kun je finishen. Ideaal als je niet helemaal zeker weet wat voor afstand je wil of aankan. De Kievitloop, al sinds 1993 een traditie, wordt daarom ook vaak als testloop richting het wedstrijdseizoen gebruikt.

Bekijk in de kalender.

16 januari: Free Feet 038: De Marathon Editie

Van de Nederlandse speelfilm ‘De Marathon’ wordt ook een theaterversie gemaakt. Deze voorstelling zal van 28 t/m 31 maart naar Theater De Spiegel in Zwolle komen. In aanloop daar naar toe wordt een bijzondere funrun georganiseerd in en om het theater: je loopt door de zaal, over de balkons, het podium en door de orkestbak. In het theater zal de muziek die Thomas Acda schreef voor de voorstelling klinken. De deelnemers die orgineel verkleed gaan in de stijl van de film ‘De Marathon’ maken kan op twee kaarten voor het theaterstuk.

Bekijk in de kalender.

29 januari: Safari Run

De Safari Run in Arnhem wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Het is een bijzondere loopevenement voor de hele familie. Voor de kinderen zijn er de Pandaloop (800 meter) de Welpenloop (1600 meter). Voor de vrouwen is er de Leeuwinnenloop (5 km) en voor mannen de Leeuwenloop (5 km). Fanatiekelingen kunnen los gaan op de Buffelloop over 10 km of een trailrun op de zaterdag ervoor. Het parcours is volledig onverhard door de bossen van Landgoed Schaersbergen met een hoogteverschil van 35 meter op een rondje van 5 kilometer. De start is op parkeerplaats De Kattenberg naast Burgers Zoo. Na de loop krijgt iedere deelnemer ook gratis toegang tot dat dierenpark.

Bekijk in de kalender.

Raadpleeg de kalender!

Deze wedstrijden zijn slechts een greep uit het grote aantal evenementen dat in december op het programma staat. Uiteraard zijn er nog veel meer hardloopevenementen waar je volgende maand aan kunt deelnemen. Je vindt ze allemaal op de kalender van Hardlopen.nl. Kies de evenementen die bij jou passen en doe mee!

Foto: Shutterstock

Halve marathon