4 mijl van Groningen is er voor iedereen

Bert Pessink Zondag, 30 september 2018
4 mijl van Groningen is er voor iedereen
Als sinds 1987 is de tweede zondag in oktober in de noordelijke provincies de dag van de 4 Mijl van Groningen. Ooit begonnen naar een voorbeeld van de Fifth Avenue Mile in New York is de korte afstand een succesnummer. Geen marathon, halve marathon of 10 kilometer maar één laagdrempelige afstand, 4 Mijl ofwel 6.437 meter. Het parcours is rechtuit van Haren naar Groningen. Dit jaar verwacht de organisatie op koopzondag ruim 22.000 lopers in het evenement dat de nieuwe wereldrecordhouder marathon Eliud Kipchoge al vijfmaal wist te winnen.

“De 4 mijl van Groningen is uniek en leeft erg in de noordelijke provincies. De korte afstand is ons geheim, iedereen kan meedoen en dat doet men ook massaal met het gezin, de familie, met het bedrijf en met school. Hele generaties zijn er mee opgegroeid. Het gesprek van de dag is hier rond de 4 Mijl: Heb je meegedaan en wat was je tijd?” aldus de race director van de 4 Mijl, Elske Dijkstra.

Het parcours van de 4 Mijl is laagdrempelig en snel. De start is in Haren op de Kerklaan en de finish is al na ruim 6 kilometer op de bekende Vismarkt in het gezellige centrum van Groningen. Er staat veel publiek langs vrijwel de hele route. Dijkstra: “Ons evenement is een mix van topsport en breedtesport. We starten in Haren om de 5 minuten in waves van 1.000 lopers, er zijn startgroepen van toppers, jeugd, charity-runners en bedrijven en recreanten.”

Logistiek is de hele organisatie voor Dijkstra en haar team ook een hele kluif. De kleding van de lopers in Haren moet bijvoorbeeld in korte tijd naar de finish maar ook de traditionele afterparty voor veel lopers wordt geregeld door de organisatie. Op 23 locaties in de stad Groningen komen ze na afloop van de 4 Mijl bij elkaar om na te praten over hun beleving.

“Kom dus op 14 oktober naar Groningen en doe mee, de inschrijving op www.4mijl.nl is nog open. Beleef de unieke ervaring van top en breedtesport en saamhorigheid, want iedereen kan met een beetje training onze ruim 6 kilometer volbrengen”, aldus Elske Dijksta.

Foto: SBS Fotomarketing

Wegevenement
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.