10 van Noordwijk: de leukste kustloop van het land

Bert Pessink Zondag, 8 juli 2018
10 van Noordwijk: de leukste kustloop van het land
Midden jaren 90 van de vorige eeuw was Noordwijk bij hardlopers bekend door de Liptonice Run, een 10 kilometer loop met daarbij vaak de hele wereldtop. De vierde en laatste editie werd zelfs gewonnen door Tegla Loroupe en Kamiel Maase. De formule van zomer, boulevard, strand en hardlopen bleef echter zijn aantrekkingskracht houden. Sinds 5 jaar is hij daarom weer terug onder de naam 10 van Noordwijk. De Edwin van der Sar Foundation en de Noordwijkerhoutse Strandlopers (NSL) tekenen voor de organisatie. 15 juli is de komende editie van de 10 van Noordwijk.

Organisator Maurice Brederode: “Deze zesde editie is weer groter van opzet. We hopen zondagmorgen 15 juli bijna 2.500 deelnemers te verwelkomen bij onze schitterende start/finish aan het begin van de Koningin Wilhelmina Boulevard. Vanaf de start gaan de lopers langs de bekende vuurtoren het duingebied in voor een prachtige ronde. De laatste honderden meters loop je weer over de Wilhelmina Boulevard vlak naast het strand.”

Het succes van de 10 van Noordwijk is volgens Brederode te verklaren doordat meer dagjesmensen de deelname aan de 10 van Noordwijk koppelen aan een stranddag in de badplaats. “Dat heeft ons, samen met een nieuwe Business Run nog weer een boost gegeven in deelnemers. Onze Edwin van der Sar Foundation realiseert projecten ter ondersteuning van mensen met hersenletsel op het gebied van revalidatie, participatie en preventie, dat doen we door mensen te laten bewegen. Een gedeelte van het inschrijfgeld gaat naar de Foundation en we laten mensen bewegen, zo slaan we twee vliegen in één klap. Beginnende lopers uit de regio kunnen zich gratis aansluiten bij onze trainers in het kader van 10building. Rond de 10 van Noordwijk wordt er bovendien een beweegpark geopend bij de vuurtoren van Noordwijk waaraan we meewerken. Edwin en zijn vrouw Annemarie van der Sar hebben trouwens alle voorgaande edities meegelopen”.

Op zondagmorgen 15 juli start de 10 van Noordwijk met de Dunea KidsRun, de Van Duyn van der Geer 5 kilometer start om 10.00 uur. Om 11.15 uur is dan de start van de 10 kilometer.

Alle informatie geeft de website www.10vanNoordwijk.nl

Foto: Bart Juffermans

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.