Zo daag je jezelf uit! (En waarom je dat vooral ook moet doen)

Lysanne Wilkens Woensdag, 6 januari 2021
Zo daag je jezelf uit! (En waarom je dat vooral ook moet doen)

Door jezelf uit te dagen, haal je het beste in jezelf naar boven! Een duidelijke stip op de horizon zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft doorzetten en je jouw doelen vanzelf verwezenlijkt.

Ieder doel dat je stelt, is een uitdaging voor jezelf. Het stellen van ambitieuze doelen helpt om het beste in jezelf naar boven te halen. Bovendien ben je hierdoor bewust bezig met de vooruitgang die je boekt waardoor je betere resultaten bereikt. De incidentele rondjes hardlopen maken plaats voor gerichte trainingen waar je sterker en sneller van wordt.

Focus op progressie

Zonder hardloopevenementen in het vooruitzicht kan het lastig zijn om concrete doelen te stellen. Maar zeker niet onmogelijk. In plaats van doelen aan een bepaald evenement te koppelen, kun je de focus leggen op progressie. 5 kilometer volhouden zonder pauze? Een 10 kilometer binnen het uur volbrengen? Of iedere maand een kilo afvallen? Dat zijn doelen waar je ook nu mee aan de slag kunt!

Het hoeft niet altijd groot, groter, grootst. Jouw doel kan ook zijn om twee keer in de week hard te lopen, je looptechniek te verbeteren of meer plezier te ervaren tijdens het hardlopen. Doelen op korte termijn zijn zelfs makkelijker vol te houden en dragen bij aan jouw progressie op lange termijn.

Blijf gemotiveerd

Wanneer je eenmaal een doel hebt gesteld, ga je waarschijnlijk ook je best doen om dit te bereiken. Doelen houden je gemotiveerd en zorgen ervoor dat je minder snel opgeeft. Met een uitdagend einddoel voor ogen, is het makkelijker om jezelf de deur uit te slepen. Ook wanneer het koud en guur is buiten, je weet tenslotte waar je het voor doet! En gaat het even niet zo lekker? Kijk dan naar wat je al bereikt hebt en put daar positieve energie uit.

Vier de hoogtepunten

Hoe klein of groot je de uitdaging voor jezelf ook maakt, successen moeten gevierd worden! Het behalen van een doel is een moment om stil te staan bij de progressie die je hebt geboekt. Je hebt doorgezet en dat mag beloond worden! Het vieren van je behaalde successen motiveert en dagen je uit om hetzelfde resultaat nogmaals te behalen of zelfs te verbeteren.

Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.