Nieuwe hardlooproutes in Amsterdam

Maandag, 14 maart 2016
Nieuwe hardlooproutes in Amsterdam
Heb jij je vaste favoriete hardlooprondjes of wissel je graag af tussen verschillende routes? In dat laatste geval hebben we goed nieuws voor je als je in Amsterdam woont: daar komen namelijk meer hardlooproutes en ze worden ook beter als zodanig te herkennen.

Op dit moment zijn er in Amsterdam 21 gemarkeerde hardlooproutes, zoals het rondje Erasmuspark, het rondje Sportpark Sloten en de route door het Amsterdamse Bos. Lastig voor hardlopers is dat die routes er allemaal anders uitzien en anders gemarkeerd worden. Ook moet je nu nog dwars door de stad lopen om bij de routes te komen.

Niet stilstaan

Maar dat wordt anders, zegt Eric van der Burg, wethouder Sport van Amsterdam, tegen Het Parool. Hij wil dat zijn stad uitdaagt om te bewegen. “Ononderbroken hardlooproutes helpen daarbij, want weinig is zo irritant als stilstaan voor stoplichten of wachten op voorbij razend verkeer tijdens het hardlopen."

Netwerk

In eerste instantie wil Amsterdam op veel plekken goed begaanbare en bereikbare rondjes maken die ook sociaal veilig zijn. Op wat langere termijn moeten de rondjes een netwerk van op elkaar aangesloten routes gaan vormen dat een goede spreiding door de hele stad heeft, zodat je overal dicht bij huis kunt gaan hardlopen.

Zilveren punaises

Om je onderweg een handje te helpen krijgt elke route straks om de 20 meter als herkenningspunt een zilveren punaise in de grond met daarop een hardlopend mannetje. Ook komen er aanduidingen voor elke 100 meter en elke kilometer, handig voor als je bijvoorbeeld korte sprintjes wilt trekken of een ander sportief doel hebt.

Kleuren

Kleuren gaan de afstanden van de routes aangeven: geel staat voor kort (0-3 km), groen voor iets langer (3-5 km), blauw voor gemiddeld (5-7,5 km), rood voor 7,5 tot 10 kilometer en paars voor routes die langer zijn dan 10 kilometer. Amsterdam wil de eerste routes gerealiseerd hebben voor de EK Atletiek die begin juli in de stad worden gehouden. Houd vanaf eind maart de online kaart in de gaten om te ontdekken waar de nieuwe hardlooprondjes komen.

Bron: Het Parool

Foto: Shutterstock

Hardlooproutes