3 stress verminderende looptips

Dinsdag, 19 september 2023
3 stress verminderende looptips

Veel mensen zweren erbij: een rondje hardlopen om even alle drukte te vergeten en weer nieuwe energie op te doen. En dat is ook niet zo gek, want bij hardlopen komen gelukshormonen vrij. Deze hormonen zorgen voor een plezierig, gelukkig en goed gevoel. Ben jij vandaag van plan om de stress van je af te lopen? Dan hebben wij een aantal stress verminderende looptips voor je.

Pas je tempo aan

Met je lichaam vol stress is het verleidelijk om vol gas uit de startblokken te schieten. Niet doen! Dit kan juist een negatief effect hebben op stressklachten en ze zelfs verergeren, want een dergelijke inspanning vraagt ook een hoop van je lijf. Je tank is aan de lege kant en die wil je door het hardlopen weer bijvullen, niet nog verder leegtrekken. Wil je graag stress verminderen, ga dan voor een tempo wat voor jou door kan gaan als een matig intensieve inspanning. Een tempo waarbij je hart net iets sneller gaat kloppen en je ademhaling ook net wat sneller is. Intensiever is voor het verminderen van stress niet nodig.

Let op je ademhaling

Het is vast niet de eerste keer dat je hoort dat je ademhaling een grote impact heeft op hoe gespannen of ontspannen jij je voelt. Toch wordt het vaak vergeten tijdens het hardlopen. Veel hardlopers ademen te snel en door de mond. Dat kan een gejaagd gevoel geven. Breng jezelf en je hardlooprondje tot rust door langzaam en diep te ademen. Het vereist misschien wat oefening, maar probeer eens door je neus te ademen in plaats van door de mond. Of begin je rondje meteen ontspannen met een paar keer diep in- en uitademen door de neus.

Doe een cursus mindful running

Wil je graag een stap verder gaan en niet alleen het lichaam, maar ook de geest trainen? Kijk dan eens naar een cursus mindful running. Je leert ademhalings- en verschillende mindfulnesstechnieken die ervoor zorgen dat je bewuster en meer ontspannen gaat hardlopen. Mediteren op hardloopschoenen.