Hardlopers zijn van grote waarde

In samenwerking met Hardlopen voor bedrijven
Esther Vliege
Esther Vliege Dinsdag, 23 augustus 2022
Hardlopers zijn van grote waarde
© Dana Schoenmaker

Fysiek en mentaal gezonde medewerkers zijn van levensbelang voor elk bedrijf. Dat jij hardloopt, is dus heel fijn voor jouw werkgever. Hopelijk merk je ook dat jouw werkgever investeert in energieke, blije en uitgeruste mensen. Want dit is een rechtstreekse bedrijfsinvestering. Als jouw (HR-) manager nog wel een duwtje in de goede richting kan gebruiken, kan dit artikel helpen. Ze lezen hoe de investering zich uitbetaalt. En hoe een organisatie het voor elkaar krijgt: die vitale mensen.

Met de huidige arbeidsmarktkrapte is vitaliteit een populairder thema dan ooit. Elke organisatie heeft alle medewerkers nu hard nodig. Dat merk jij waarschijnlijk ook op de werkvloer. Maar met vitale medewerkers daalt niet alleen de uitval, de ziektekosten en het verloop van personeel. Frisse en blije mensen zorgen ook voor groei, inspiratie en productiviteit.

Vitaal = gemotiveerd & productief

Naast het verlagen van het verzuim en het besparen op de kosten, heeft investeren in vitaliteit nog meer voordelen. Hoe vitaler een medewerker is, hoe beter hij zich voelt en des te gemotiveerder hij is. Het is dan simpelweg fijner om te werken. Daarnaast werken fitte en blije medewerkers ook productiever. Ga maar na: wanneer jij je energiek voelt en er zin in hebt, krijg je veel meer voor elkaar. Focust een organisatie zich op vitaliteit, dan mag deze hogere bedrijfsresultaten verwachten en inspirerende inzichten vanuit de medewerkers.

‘Ik weeg nu 105 kilo en ben gestart met hardlopen met mijn collega’s, we moedigen elkaar echt aan.’ (Henri Kwakman, projectcoördinator bij Schouten Techniek. In juni 2022 startte daar een team met hardlopen.nl voor bedrijven.)

Hoe bereik en faciliteer je vitaliteit?

Een stap terug: wat is vitaliteit? Het is een zeer breed begrip dat onder andere staat voor de energie en de kracht waarmee mensen in het leven staan. Zowel fysiek en mentaal maar ook emotioneel. Er is niet één weg naar vitaliteit, wel is zeker dat bewegen hier onderdeel van is. Dus wil een bedrijf vitale medewerkers? Dan moeten ze de daad bij het woord voegen door hun mensen te faciliteren en begeleiden. Een eenvoudige, snelle manier is een beweegprogramma aanbieden. Hardlopen lijkt voor niet-hardlopers misschien onbereikbaar en ingewikkeld. Maar jij en wij weten: met een professionele trainer is het juist laagdrempelig en haalbaar voor (bijna) iedereen.

Fit en met plezier aan de slag

De voordelen van hardlopen moet je eigenlijk zelf ervaren. Maar voor jouw baas of collega die nog niet door de praktijk overtuigd is, nog wat extra uitleg. De loopsport activeert de productie van verschillende neurotransmitters zoals dopamine, noradrenaline, serotonine en endorfine. En dat gaat onder andere stress tegen. Lekker een rondje hardlopen dat helpt medewerkers dus opladen zodat ze er daarna weer met frisse moed tegenaan kunnen.

Tot slot nog wat rijtjes en cijfers om jouw (HR-) manager te informeren. Laat ze het artikel over de magie van hardlopen met collega’s lezen, of verwijs ze direct naar Hardlopen.nl voor bedrijven.

Voordelen van hardlopen (met collega’s):

  • Minder werknemers met overgewicht;
  • Meer ontspannen en minder gestrest personeel;
  • Gemotiveerd en productief personeel;
  • Meer werkplezier en hogere betrokkenheid;
  • Meer en betere communicatie;
  • Hardlopen via werkgever = goede secundaire voorwaarden;
  • Hardlopen voor medewerkers = positief bedrijfsimago;
  • Fysiek en mentaal gezondere medewerkers.

Cijfers & feiten

  • Sinds de coronapandemie is de sportdeelname in alle leeftijdsgroepen, voor zowel mannen als vrouwen, afgenomen;
  • Iets meer dan een derde van de Nederlanders sport weinig tot niet, dat aantal is toegenomen (2019-2020);
  • 44 % van de sportende Nederlanders is minder gaan sporten door de coronapandemie, 5 % is helemaal gestopt met sporten;
  • Hardlopen staat op de 3e plaats van meest beoefende sporten in Nederland, zowel voor mannen als vrouwen.

Bronnen: NOC*NSF Sportdeelname 2020, i.s.m. Ipsos

Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.

Logo Hardlopen voor bedrijven
In samenwerking met

Hardlopen voor bedrijven