Hardlooproutes in... Amsterdam

Esther Vliege
Esther Vliege Donderdag, 20 juni 2019
Hardlooproutes in... Amsterdam

Hardlopen in het Vondelpark is een beleving. Amsterdammer en toerist, jong en oud, beginner en ervaren loper: allemaal maken ze hier graag een rondje. Maar Amsterdam heeft uiteraard meer mooie, fijne en bijzondere routes. Rik Brandhorst (31) deelt vier pareltjes die je niet in een boekje vindt.

Toen Rik 7 jaar geleden in Amsterdam kwam wonen, stelde hij zichzelf een doel: de stad echt goed leren kennen. Hardlopend. Zo combineerde hij twee passies. ‘Ik liep elke zondag rond de 15 kilometer. Steeds een andere route in alle delen en uithoeken van Amsterdam. Soms pakte ik een willekeurige tram, stapte na tien haltes uit en liep dan via omwegen terug naar huis. Nu ik de stad goed ken, heb ik er ook meer plezier in. Ik ken leuke, rustige plekjes, mooie wegen van a naar b én de snelste doorgangen.’

Urban Runners

Rik is vanaf het begin onderdeel van hardloop community Urban Runners. Sinds twee jaar maakt hij hardlooproutes voor leden en niet-leden. Op woensdagavond verzamelt zijn crew samen met een groep tot soms wel dertig lopers bij de Vondelgym in Amsterdam Oost. Rik: ‘Het is geen hardlooptraining, wel doen we een uitgebreide warming up, gegeven door een professionele looptrainer van de Vondelgym. Ik leid de groep door de stad en bepaal de pace. Ik vind het belangrijk dat mensen leren hardlopen door Amsterdam, het loopt anders dan in een dorp of in de natuur. Daarbij gaan veel lopers elke week voor hetzelfde rondje. Dezelfde bochten, dezelfde stoplichten. Dat kan anders. Ik probeer de groep te prikkelen. Ons vertrekpunt is de Vondelgym aan de Wibautstraat, vanaf daar hebben we een actieradius van zo’n acht km. Dat beperkt me wel een beetje. Maar inmiddels ken ik zo’n zeventig routes. Het komt het weleens voor dat ik een nieuwe plek van de stad laat zien aan iemand die al veertig jaar in Amsterdam woont. Leuk natuurlijk.’

Top 4 hardlooproutes in Amsterdam van Rik Brandhorst

1. Mooiste hardlooproute door Amsterdam Oost

Dit is een route over bruggen, de Amsterdamse eilanden, langs de Binnenhaven en de dierentuin. Ik start vanuit mijn huis in de Indische buurt. Loop richting Brouwerij ’t IJ en steek dan door naar Artis. Even langs de zebra’s en giraffen lopen. Het is een autoluw stuk over mooie bruggen, langs het water en bijzondere panden. Dan de Nijlpaardenbrug over en daarna zijn de mogelijkheden onbeperkt. Een mooie afslag is naar NEMO (wetenschap en technologiemuseum, red.). Voorheen liep je vanaf daar naar Hanneke’s Boom door maar dat stuk is tijdelijk afgesloten. Nu ga ik dus om de OBA heen (openbare bibliotheek van Amsterdam aan het Centraal station, red.), door de tunnel, naar de Javakade. Je loopt dan een heel mooi stuk langs het Binnen IJ. De diverse bruggetjes zijn perfect voor oefeningen en sprintjes. Dan de kade op en terug naar Oost via de bijzondere Pythonbrug. Deze rode brug op de Oostelijke Eilanden lijkt op een achtbaan, echt een gaaf ding om te zien en een mooi fotomoment. Dan terug over de kades en via Borneo naar het Funenpark. Een park tussen de gebouwen van Oost en tegen het centrum aan, de trein gaat er langs. Echt een bijzondere plek. Je loopt er door een soort binnentuin tussen alle woonpanden, een verrassing en het loopt er heerlijk over de grote tegels. Dan terug via Brouwerij t IJ naar de Indische buurt. Dit rondje is zo’n 10 á 12 km.

2. Favoriete woensdagavond ronde van Urban Runners & Vondelgym

Start op de Wibaut en loop de Transvaalbuurt door. Je komt uit bij Park Frankendael. Een mooi, kleiner park met fijne paadjes door de Japanse tuin. Daarna loop je de kade, de Ringdijk op en loop deze dan helemaal uit naar het Flevopark. Wij sluipen als het ware altijd door het park, elke keer weer over andere paadjes, de kleinere houtsnippers- en bospaden. Er is ook een officieel gemarkeerd rondje van 450 meter met start en finish voor een lekkere snelheidsprikkel. We komen uit bij de Westelijke Merwedekanaaldijk; dit stuk van de route is alleen fijn bij mooi weer want je loopt hier totaal onbeschut. Loop dan verder via de Nieuw Diep en rechts van je ligt de Nieuwe Binnenvaart. Een heel on-Amsterdams stukje. Dan de Nesciobrug op, een mooie fietsbrug, één km lang vals plat omhoog. Goed voor intervaltraining. We steken nu niet over, dat redden we niet binnen de tijd. Via het Science Park, de Jaap Edenbaan, de Nieuwe Ooster begraafplaats en dan via de Amstel keren we terug naar de Wibaut. Je loopt hier bijna al die tijd over brede lanen en stoepen en het is er autoluw.’

3. Zondagochtend rennen over de grachten

Over de grachten rennen is super, maar dat vergt wel wat van je. Het is next level rennen. Als je het niet gewend bent, zou ik dat niet zomaar alleen doen. Dat is echt link. Als wij het met de woensdagavondgroep doen, lopen we met lampen, muziek, en er zijn begeleiders die de auto’s tegenhouden. En ook dan is het wel een gedoe soms. Op zondagochtend is de route van zo’n 7 a 8 km wel rustig en goed te doen. Begin ter hoogte van het Scheepvaart museum, daar kun je insteken en over een oud militair terrein lopen, langs een Auschwitz monument. Dan naar Kattenburg, daar is door Runner’s World een zestig meter stuk aangelegd, lekker even je snelheid testen. Dan achter het station langs, ren een stuk over de nieuwe boulevard. Steek dan de nieuwe voetbrug over, helemaal Delftsblauw betegeld, deze ligt direct naast het station. Door naar de Prinsengracht, helemaal door tot Prinsenstraat, de Nieuwe prinsengracht. Linksaf langs Hortus Botanicus, en dan terug naar het Scheepvaart.

4. Een lange weekend loop door Oud Zuid

Een heel mooie ronde grotendeels door Amsterdam Oud Zuid. Loop richting de Omval, dan langs de Amstel. Bij de brug over de A10, ga je naar benden naar het Amstelpark. Naar mijn mening het mooiste park van Amsterdam. Je betreedt het Amstelpark via een draaideur, net een kermisdeur. Het park heeft onbegrensde mogelijkheden: er lopen Walibi’s in een deel van de tuin, er is een Japanse tuin en een beeldenpark. Het park helemaal rond is zo’n twee km. Dan door naar Buitenveldert, door het Gijsbrecht van Aemstelpark. Hier kun je een deel van het 10 km pad volgen, gemarkeerd met rode stippen. Door naar de Bosbaan, een rondje eromheen en dan via het IJsbaanpad, dat loopt achter het oude tramspoor, achter het Olympisch stadion langs. Je loopt nog langs een oude Brouwerij en dan linksaf via de Amstelveenseweg naar het Vondelpark. Deze Amsterdamse klassieker loop je helemaal door tot de uitgang bij het Holland Casino. Via de Stadhouderskade terug, een super druk stuk, spannend lopen dus. Dan rechtsaf langs de Amstel, via de Weesperzijde, terug naar de Omval en via de Brug Berlage. Dit is zo’n 18 km, echt een weekend loop. Je ziet heel Oud Zuid, een deel van Amsterdam waar je toch niet zo komt. Je kunt de route ook nog langer maken, loop dan nog via het Beatrix park.

Meelopen met Urban Runners?

Meedoen = gratis
Je kunt er omkleden en spullen in een klusje achterlaten. Na afloop is er wat drinken en fruit aanwezig.

Hardlooproutes
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.