5 tips om het beste uit jezelf te halen

In samenwerking met First Energy Gum
Lysanne Wilkens Dinsdag, 6 april 2021
5 tips om het beste uit jezelf te halen

Hoe kun je het beste in jezelf naar boven halen? Als het aan Olympisch Schaatskampioen Mark Tuitert ligt, zit het geheim in de kracht van positieve energie. Zo haal je meer uit je dag én je hardlooptraining.

Met een positieve mindset kun je je sportieve prestaties naar een hoger niveau tillen. Je laat je minder afleiden door randzaken en richt je op dat waar je wél invloed op hebt. Deze tips helpen je daarbij.

Blijf dicht bij jezelf

Je kunt niet alles beïnvloeden. Focus jezelf op datgene waar je invloed op hebt: hoe goed je je best doet tijdens een training en hoe je jezelf voorbereidt op een wedstrijd bijvoorbeeld. Wie je tegenstander is en wat de weersomstandigheden zijn, heb je helaas niet voor het zeggen. “Laat je niet meeslepen door externe zaken en situaties die je toch niet kunt veranderen,” tipt Tuitert. “Blijf bij jezelf en richt je op interne zaken waar je invloed op hebt.”

Laat het resultaat los

Veel hardlopers zijn graag met resultaat bezig. Tijden en kilometers lenen zich tenslotte uitstekend om concrete doelen te stellen: een 5 kilometer in een half uur, of het volbrengen van een marathon binnen 4 uur. “Doelen stellen is natuurlijk goed, maar probeer het resultaat wat meer los te laten,” adviseert Tuitert. “Het gaat er uiteindelijk om dat je jezelf iedere dag verbetert. Laat je niet bevangen door het resultaat, maar richt je op het proces. Daarmee vergroot je de kans om je doel te behalen.”

Stel prioriteiten

Ga op zoek naar activiteiten waar je energie van krijgt. En zorg dat je hier tijd voor maakt. “Zodra je helder voor ogen hebt waar jouw prioriteiten liggen, wordt het makkelijker om keuzes te maken,” weet Tuitert. “Voor mij is dat sporten, dus ik vind het belangrijk om hier iedere dag tijd voor te maken. De energie die ik daaruit haal, kan ik daarna weer in andere zaken stoppen.”

Omarm het leerproces

Een positieve mindset betekent niet dat er geen ruimte is voor tegenslagen. “Maar het is aan jou hoe je daarmee omgaat”, benadrukt Tuitert. “De vraag die ik mezelf stel op momenten dat het tegenzit is: Wat kan ik hiervan leren? Zo geef je er een positieve draai aan. Door het te zien als onderdeel van een leerproces, kun je tegenslag makkelijker omarmen.”

Accepteren kun je leren

Niet alles gaat altijd zoals je wil. De wereld is niet te voorspellen. “Soms heb je geen keuze anders dan het lot van het toeval accepteren,” stelt Tuitert. “Vecht niet tegen het lot, maar omarm het. Stap vol in het leven, neem risico en accepteer dat het af en toe mislukt. Daar moet je ook gewoon om kunnen lachen.”

Het veranderen van je mindset gebeurt niet van de één op andere dag. Maar een kleine verandering kan al een groot verschil maken. En je zult merken dat wanneer je positiever in het leven staat, je aan het eind van de dag meer energie overhoudt. Kun je daar niet op wachten? Met First Energy Gum creëer je jouw eigen positieve energieboost, waardoor je er in mum van tijd weer tegenaan kunt.

Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.

Logo First Energy Gum
In samenwerking met

First Energy Gum

FIRST geeft jou de energieboost om door te gaan wanneer het zwaar wordt, op te staan als je geen zin hebt, gefocust te zijn als het nodig is of net dat laatste zetje te creëren om je persoonlijk record te breken. Het is onze missie om bij te dragen aan jouw fysieke en mentale prestaties door de beste Energy Gum ter wereld te produceren die je lichaam van directe en schone energie voorziet.