Welke rol speelt voeding bij de hardlopende diabeet (type 2)?

Tara Vossers
Tara Vossers Maandag, 18 december 2017
Welke rol speelt voeding bij de hardlopende diabeet (type 2)?
Als je diabetes type 2, de overgewichtsdiabetes, hebt dan kan een verandering van je voedings- en beweegpatroon een grote positieve invloed hebben. Sportdiëtiste Tara Vossers geeft je daarom in twee artikelen de theorie achter diabetes type 2 en ze geeft een aantal tips mee waar je als hardloper met diabetes type 2 op kan letten.

Suikerziekte, ook wel diabetes mellitus genoemd, komt in twee vormen voor. Type 1, de vorm die vaak op jonge leeftijd wordt geconstateerd. En type 2, voorheen "ouderdomssuiker" genoemd. Echter komt type 2 tegenwoordig niet alleen maar meer bij ouderen voor. Ook steeds meer jonge mensen krijgen te maken met deze vorm van diabetes. Naast dat type 2 kan ontstaan door veroudering van de organen, kan het ook ontstaan door overgewicht in combinatie met te weinig beweging.

Genezen?

Type 2 kan dus in twee varianten voorkomen: ouderdomsdiabetes of overgewichtsdiabetes. Type 1 diabetes valt helaas niet te genezen, gezien dit een auto-immuunziekte betreft. Type 2 diabetes, de overgewichtsdiabetes, is echter in sommige gevallen wel te genezen, onder andere door het aanpassen van het voedings- en beweegpatroon.

Wat gebeurt er bij diabetes type 2?

In de gezonde situatie wordt koolhydraatrijke voeding (bijvoorbeeld een stuk fruit of een sneetje brood) door de organen verteerd. Tijdens deze vertering ontstaan er kleine moleculen glucose. Deze glucose gaat het bloed in waardoor de bloedsuiker (bloedglucosespiegel) gaat stijgen. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de bloedsuiker niet te hoog stijgt. Insuline haalt een deel van de glucose uit het bloed en levert het af aan de cellen. De cellen nemen de glucose op en gebruiken het als brandstof bij het bewegen (bijvoorbeeld bij het hardlopen).

Dichte deurtjes

In het geval van diabetes type 2, reageren de cellen niet meer op de insuline. De 'deurtjes' van de cellen blijven dicht en de suiker kan niet naar binnen, mogelijk omdat er teveel vetcellen in de buurt liggen die de opening belemmeren. Hierdoor ontstaat er een opeenstapeling van suiker in het bloed. Het lichaam denkt dat er te weinig insuline aanwezig is en gaat daarom nog meer insuline aanmaken. Er ontstaat hierdoor een insuline-overschot.

Insuline overschot

Ook wanneer er nog medicijnen worden geslikt of gespoten, neemt deze insuline overschot alleen maar verder toe. Insuline is een groeihormoon. Door een overmatige aanwezigheid van insuline in ons lijf, gaat ons lijf groeien. Er ontstaat meer lichaamsvet, de buikomvang neemt toe en daardoor verergerd het bovenstaande probleem. Insuline injecties verhogen om deze reden ook vaak het lichaamsgewicht en zijn dus geen duurzame oplossing.

Koolhydraten

Bovenstaande processen komen tot stand door het eten van koolhydraten (brood, pasta, rijst, aardappelen, fruit, snoep, koek, etc.). Hoe meer koolhydraten we eten, hoe meer insuline er nodig is. Om deze reden kunnen koolhydraten bij mensen met diabetes type 2, het overgewicht verergeren. Eigenlijk zouden we kunnen stellen dat deze mensen koolhydraten niet goed kunnen verteren. En er een soort van koolhydraat-intolerantie is.

Voeding als medicijn

Vroeger klonk het advies om vooral voldoende koolhydraten te eten en eventueel de medicatie op te hogen. Het huidige advies is echter om de koolhydraten te verminderen, waardoor mogelijk ook de medicatie kan worden verminderd. Zo kan voeding het medicijn zijn, een mooie ontwikkeling.

Morgen geeft Tara Vossers 5 tips voor hardlopers met diabetes type 2.

Foto: Shutterstock

Tara Vossers
Geschreven door

Tara Vossers

Tara Vossers heeft als (sport)diëtiste een eigen praktijk in Doetinchem waar ze sporters begeleidt bij verantwoord afvallen en het geven van voedingsadvies aan (recreatieve) sporters.