Waar moet ik met eten rekening mee houden als ik begin met hardlopen?

In samenwerking met The Athlete's FoodCoach
Donderdag, 16 juni 2022
Waar moet ik met eten rekening mee houden als ik begin met hardlopen?

Ben jij net begonnen met hardlopen? Dan is voeding waarschijnlijk niet het eerste waar je aan het denkt. Maar als je gaat hardlopen met als doel om beter te presteren, is het verstandig om goed naar je voeding te kijken. Samen met The Athlete's FoodCoach helpen we je hierbij.

Een voedingsplan

Voeding vormt de basis om optimaal te kunnen presteren tijdens het hardlopen. Maar zonder voedingsplan is het bijna niet mogelijk om je lichaam op de juiste momenten van exact de goede hoeveelheid brandstof en bouwstenen te voorzien. Daarom is een voedingsplan heel belangrijk.

Een voedingsplan helpt je onder meer om sneller te herstellen na een training, je spierontwikkeling te verbeteren en te voorkomen dat je te weinig energie in je lichaam hebt. Door de energie die het hardlopen kost, ligt je dagelijkse energiebehoefte hoger. Om op gewicht te blijven is het belangrijk dat je deze energie ook weer binnenkrijgt. Dit noemen we energiebalans: je krijgt evenveel energie binnen als dat je gebruikt.

Eten voor het hardlopen

Het is belangrijk dat je voldoende eet rondom het hardlopen. Hoe intensiever en hoe langer je training is, hoe meer koolhydraten je nodig hebt. Koolhydraten zijn de favoriete brandstof van je lichaam. Zorg dus dat je koolhydraatvoorraden goed gevuld zijn voordat je gaat hardlopen.

Let op: om maagdarmklachten te voorkomen raden we je aan ongeveer 1 tot 3 uur voor je training te eten. Ook verklein je de kans op maagdarmklachten door de inname van eiwitten, vetten en vezels te beperken.

Ga je langer dan een uur trainen? Dan is het belangrijk dat je drinkt tijdens je training. Zo blijf je voldoende gehydrateerd. Wanneer je langer dan 90 minuten gaat trainen, raden we je ook aan om te eten tijdens je inspanning. Het zorgt er mede voor dat je op hetzelfde niveau kunt blijven presteren.

Herstellen

Wil je na je inspanning goed herstellen? Dan is het belangrijk dat je weer koolhydraten eet om je leeggelopen voorraden aan te vullen. Daarnaast kunnen er door de inspanning kleine scheurtjes in je spieren zijn ontstaan. Dat is niet erg, zolang je maar zorgt dat je voldoende eiwitten tot je neemt. Eiwitten optimaliseren het herstel en de opbouw van je spieren. Vergeet verder niet om voldoende te drinken. Zo vul je het vocht dat je tijdens je inspanning bent verloren weer aan.

Klinkt dit ingewikkeld? Wees gerust. The Athlete's FoodCoach geeft jou een professioneel en persoonlijk voedingsplan. De app schotelt je de lekkerste maaltijden voor afgestemd op jouw behoeften.

The Athlete's FoodCoach
Logo The Athlete's FoodCoach
In samenwerking met

The Athlete's FoodCoach

Fuel your dreams, tune your nutrition. The Athlete's FoodCoach helpt je met een persoonlijk adaptief voedingsplan om je sportdroom waar te maken. De app is beschikbaar voor hardlopers, wielrenners, fitnessers, voetballers en hockeyers.