Hoe maak je van gezonde voeding een gewoonte (en wat is de grootste valkuil)?

AND 6082 min 1
Voedingsacademie Woensdag, 3 januari 2024
Hoe maak je van gezonde voeding een gewoonte (en wat is de grootste valkuil)?
© Duy vu Dinh

Januari is hier. Nieuwe plannen, frisse start, dry januari, goede voornemens. Dat soort dingen. Bij een voornemen heb je een plan om iets te gaan doen. Maar hoe ga je nu van een plan naar een gewoonte?

Zorg voor een doel

Doelen werken motiverend. Je raakt geïnspireerd en ziet het al helemaal voor je; je wilt graag drie kilo afvallen of gezonder gaan eten bijvoorbeeld. Maar voordat je je daarop helemaal blind staart, vraag jezelf eerst af waaróm je dat wilt. Waarom wil je afvallen of gezonder eten? Wil je je energieker voelen, lekkerder in je vel zitten of beter kunnen sporten? Voel je druk bij het doel en moet je jezelf bewijzen of voelt het als haalbaar en leuk?

Pluis het ‘waarom’ van je doel eens uit. Zo krijg je een inspirerend doel dat beter bij je past én waar je op kunt terugvallen als je het moeilijker krijgt. De kans zit er namelijk dik in dat je er - op weg naar je doel - even helemaal klaar mee bent. Gedragsverandering gaat namelijk niet in één rechte lijn van plan naar doel, maar kent terugvallen. In die dagen dat het even iets minder gaat val je echt niet helemaal terug in je oude gedrag, maar zak je een stukje terug. Je vraagt je onderweg af ‘waarom doe ik dit mezelf aan!?’, reflecteer op je inspirerende doel en gaat met frisse moed weer verder.

Spreek met jezelf een uitdaging af

Afvallen en gezonder eten, het klinkt hartstikke mooi. In de praktijk vervliegen deze ideeën snel, want ze zijn te vaag geformuleerd. Een concrete uitdaging met jezelf afspreken geeft meer houvast. Bijvoorbeeld ‘ik eet in de maand januari 400 gram groente per dag’ of ‘ik eet in februari maximaal drie maaltijden per dag’ of ‘ik laat in maart twee weken alle toegevoegde suikers staan’. Dit soort doelen geven je richting en je weet of je vooruitgang boekt. Houd je doelen ook klein en haalbaar. Een te groot doel heeft minder kans van slagen.

Met de suikerchallenge van de voedingsacademie kunnen wij je helpen met je doel rondom gezonde voeding. Daarin begeleiden we je online om twee weken alle toegevoegde suikers te laten staan. Voor leden van hardlopen.nl is die helemaal gratis.

Maak andere mensen deelgenoot van jouw doel

Eén van de grootste valkuilen bij gedragsverandering is dat je het helemaal alleen doet. Op het moment dat er saboterende gedachten voorbij komen – ‘je hebt vandaag zo’n rotdag gehad, die zak chips is voor jou’ – deel die dan met iemand die jou support. Support is noodzaak. Veel veranderingen mislukken omdat dat niet goed geregeld is. Afvinklijklijsten werken ook heerlijk, dat geeft een gevoel van succes en progressie. Zo zet je elke dag een kleine stap richting je doel, je herhaalt het gedrag, krijgt een gevoel van beloning met afvinken of contact met je buddy en zo ontstaat er een nieuw ‘voorkeurspad’ in je hersenen. Dat brengt je van een plan naar een gewoonte.

Afvallen Drinken Eten Motivatie
Voedingsacademie
Geschreven door

Voedingsacademie

Brenda Frunt (1983) schreef eerder de bestsellers Goud op je Bord met ‘sportkok’ Erik te Velthuis. Samen met Marieke de Groot (1982) is zij eigenaar van de Voedingsacademie en auteur van het Boek Vast Wel! Over hoe minder vaak eten – periodiek vasten dus – je meer energie geeft. Met hun achtergrond in voeding en gezondheidswetenschappen coachen Brenda en Marieke mensen, ook in het bedrijfsleven en de (top)sport, op weg naar meer energie, focus en levensgeluk.