Voeding

Het eten van een energiereep is een makkelijke en snelle manier om voorafgaand aan een training of wedstrijd energie op te doen. Een goede energiereep levert koolhydraten op een licht verteerbare manier en is laag in vetten en geraffineerde suikers. Er zijn diverse repen op de markt, maar je kunt ze ook eenvoudig en goedkoop zelf maken. Met dit herfstige recept voor appel-kaneelrepen bijvoorbeeld. Je hebt er niet eens een oven voor nodig!

Voor negen appel-kaneelrepen (ongeveer 194 calorieën per reep) heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 180 gram dadels;
  • 180 gram havervlokken (eventueel glutenvrij);
  • 55 gram amandelboter of kokosolie;
  • 50 gram gedroogde appel;
  • 3 eetlepels ahornsiroop;
  • 1 eetlepel water;
  • 1 theelepel kaneel;
  • een klein beetje vanille-extract;
  • een snufje zout.

Aan de slag

Pureer de dadels (zonder pit!) zodat je er een bal van kan kneden en leg die even aan de kant. Verwarm de amandelboter samen met de ahornsiroop in een pannetje of in de magnetron en roer er het water en het vanille-extract doorheen. Schep daarna de havervlokken, de gedroogde appel, de kaneel en het snufje zout door het mengsel en roer tot alle ingrediënten goed vermengd zijn. Kneed met je handen stukjes van de dadelbal door het mengsel tot je een nieuwe bal kunt maken van alle ingrediënten. Bekleed een cakeblik met bakpapier en verdeel het ‘deeg’ over de bodem. Druk het goed aan. Dek het cakeblik af en zet het een halfuurtje in de koelkast voordat je repen gaat snijden.

Gebruik

Bewaar de repen in een luchtdicht afgesloten bakje in de koelkast. Om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken, kan je ze van elkaar scheiden met een stukje bakpapier. Om maximaal gebruik te maken van de energie die je repen leveren, neem je er eentje drie kwartier tot een uur voor je training of wedstrijd begint.