Voedingstip: Havermout als hardloopontbijt

Vrijdag, 14 december 2018
Voedingstip: Havermout als hardloopontbijt
Met een kom havermout of een bord havermoutpap als ontbijt leg je ’s ochtends al een goede basis voor je training of wedstrijd later op de dag. Wat zit er precies in havermout waardoor het zo goed voor je is?

Niet alleen veel bodybuilders en andere krachtsporters zijn gek op havermout, ook voor wie regelmatig duurlopen doet is het een goed sportontbijt. Je bruine boterham vervangen door een kom havermout of havermoutpap draagt eraan bij dat je tijdens je training tot het voor jou maximale kunt gaan.

Ontbijtgraan

Havermout behoort tot de ontbijtgranen, samen met onder andere cornflakes en muesli. Net als brood, aardappelen, rijst, peulvruchten, couscous en pasta valt havermout in vak 2 van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Vol voedingsvezels

Havermout zit vol voedingsvezels. Deze vezels geven je stofwisseling en spijsvertering een boost en zijn dus ook belangrijk voor een goede darmwerking. Havermout bevat een hoge concentratie langzame en complexe koolhydraten. Die koolhydraten worden in een laag tempo verteerd. Hierdoor krijg je na je havermoutontbijt geen plotselinge piek in je bloedsuikerspiegel, maar kun je de energie juist goed verdelen over de hele training. In havermout zitten ook eiwitten. Die zijn belangrijk voor het herstel en de opbouw van je spieren nadat je gelopen hebt.

Glutenvrij

Van nature is haver glutenvrij, in tegenstelling tot de meeste andere granen. Je kunt havermout daarom ook als ontbijt nemen als je minder gluten wilt binnenkrijgen. Helaas betekent dit niet dat je ook havermout kunt eten als je coeliakie, oftewel glutenintolerantie, bent. Dit komt doordat haver vrijwel altijd wordt verwerkt in molens en fabrieken waar ook andere granen worden opgeslagen en verwerkt waar wel gluten inzitten.

Niet meteen op de wedstrijddag

Heb je nog nooit havermout als ontbijt gegeten? Doe dat dan eerst een paar keer op een dag dat je gaat trainen, en dus niet meteen op de dag van een belangrijke wedstrijd. Doordat er zo veel voedingsvezels in de havervlokken zitten, zorgt het eten van havermout(pap) voor een regelmatige stoelgang – maar je wilt natuurlijk niet tijdens een wedstrijd ontdekken dat het voor jouw stoelgang iets té effectief is.

Eten