Voedingstip: doe-het-zelf sportdranken

Zaterdag, 1 oktober 2016
Voedingstip: doe-het-zelf sportdranken
Als je een marathon loopt, moet je drinken. Dat weet je vast. Maar ook bij kortere inspanningen kun je er veel baat bij hebben. Een sportdrank geeft energie en houdt je vochthuishouding op peil. En dan hoef je heus geen kant-en-klare sportdrank te gebruiken. Zelf maken is heel eenvoudig. En misschien nog wel beter ook.

Dat beweerden althans onderzoekers van de universiteit van Bath (in het Verenigd Koninkrijk). Zij onderzochten het effect van diverse drankjes met ofwel glucose ofwel suiker op het glycogeenniveau in de lever tijdens langdurige training. Wat bleek? De onderzoekers ontdekten dat hun proefpersonen (wielrenners in dit geval) het trainen makkelijker vonden als zij tafelsuiker innamen in plaats van glucose. Ook hun darmen werkten beter bij de inname van gewone tafelsuiker.

Suikers

Zowel sacharose (of de term die is afgeleid van de Engelse benaming: sucrose), in de vorm van tafelsuiker, als glucose zijn vormen van suiker die vaak worden aangeduid als ‘simpele koolhydraten’. Het grote verschil tussen glucose en suiker is dat elke suikermolecuul bestaat uit een verbinding tussen een glucose- en een fructosemolecuul. De onderzoekers stellen dat deze combinatie de snelheid verhoogt waarmee de koolhydraten worden opgenomen.

Zelf maken

Zo’n drankje met suiker kun je ook makkelijk zelf maken. Appelsap, sinaasappelsap en andere vruchtensappen bestaan voor ongeveer twaalf procent uit koolhydraten. Veel meer dan je in je sportdrank wilt. Daarom leng je ze, als je een isotone drank wilt maken, aan met een gelijke hoeveelheid water en voeg je een snufje zout toe. Zet je drank in de koelkast en klaar ben je. Wel zo lekker. En goedkoop.

Bronnen: Sport.nl, Runnersweb.nl

Foto: Shutterstock

Recepten