Voeding bij blessures

In samenwerking met The Athlete's FoodCoach
Donderdag, 16 juni 2022
Voeding bij blessures

Het kan de beste hardloper overkomen: een blessure. De vraag is hoe je je voeding kunt afstemmen op je blessure. En nog belangrijker: of voeding kan helpen bij het voorkomen van blessures?

Type blessure

Wat je het beste kan eten tijdens een blessure is afhankelijk van het type blessure. Kun je tijdelijk niet hardlopen, maar kun je nog wel krachttraining doen of loop je op krukken en is elke vorm van sport voor even niet mogelijk? Probeer altijd te kijken wat nog wel mogelijk is. Zo onderhoud je je spiermassa het beste en zorg je ervoor dat je snel weer op je oude niveau zit zodra je hersteld bent.

Kun je tijdelijk helemaal niet sporten? Dan is het belangrijk dat je in energiebalans blijft. Je verbrandt minder energie, dus kunt ook minder eten. Zo voorkom je dat je aankomt. Wanneer je na je blessure een paar kilo zwaarder bent, is je prestatieniveau lager dan voor je blessure. Probeer je toch je oude niveau aan te tikken? Dan loop je het risico sneller weer blessures op te lopen.

Maar eet ook zeker niet te weinig. Je lichaam heeft energie nodig om te herstellen. Hoeveel je moet eten, hangt af van je blessure. Denk eraan dat je voldoende eiwitten tot je neemt. Eiwitten bevorderen het herstel van het lichaam.

Voorkom blessures

Het liefst wil je blessures voorkomen in plaats van genezen. Voeding kan je daarbij helpen. Zorg ervoor dat je voldoende energie binnenkrijgt op een dag. Dat geldt zeker rondom je trainingen. Ben je klaar met trainen? Neem dan voldoende eiwitten en koolhydraten om optimaal te herstellen en ervoor te zorgen dat je lichaam klaar is voor de volgende inspanning. Zo verklein je de kans op blessures.

The Athlete's FoodCoach
Logo The Athlete's FoodCoach
In samenwerking met

The Athlete's FoodCoach

Fuel your dreams, tune your nutrition. The Athlete's FoodCoach helpt je met een persoonlijk adaptief voedingsplan om je sportdroom waar te maken. De app is beschikbaar voor hardlopers, wielrenners, fitnessers, voetballers en hockeyers.