Suikerconsumptie: hoe nu verder?

Brenda Frunt Dinsdag, 30 juni 2020
Suikerconsumptie: hoe nu verder?
Aan het begin van deze maand vroegen wij onszelf af of we meer grip konden krijgen op onze suikerinname. 30 dagen lang gingen wij de challenge aan: een maand lang toegevoegde suikers laten staan. Een stap richting meer energie en het verbeteren van onze gezondheid. Bewustwording creëren, kennis opdoen en je niet laten verleiden door het oerbrein lijkt de gouden combinatie te zijn! Maar hoe nu verder?

Heb je gemerkt dat je (uiteindelijk) meer energie hebt gekregen? Door het weglaten van suikers heb je namelijk een stabielere bloedsuikerspiegel gekregen en daarmee een stabieler energieniveau (met minder dipjes). Ook heb je minder kleine ontstekingen in je lichaam gehad. Daar merk je niet meteen iets van, maar dit is wel belangrijk. Suikers zijn namelijk ontstekingsbevorderend. Uiteindelijk kan dat, samen met allerlei andere oorzaken, leiden tot een laaggradige ontsteking. Dat is een milde ontsteking die continue actief is. Laaggradige ontstekingen vormen de rode draad onder 95% van alle westerse welvaartsziektes.

Nooit meer suikers? Absoluut niet!

Het is natuurlijk niet zo dat je nooit meer suikers kan eten. Ten eerste is echt alles vermijden waanzinnig moeilijk, en ten tweede is suiker op zijn tijd zo slecht nog niet. Hopelijk ben je je door deze challenge meer bewust geworden en kun je in ieder geval de grote bulk aan suikers uit je basisvoeding blijven schrappen. En als je dan een taartje neemt of iets anders met suiker erin, kies dan voor dat wat je echt lekker vindt. Voel dan eens hoe dat voor je is en geniet er op dat moment echt van. Dat zorgt voor de vrijlating van gelukshormonen, ook heel fijn!

Mocht je meer willen weten over deze suikerchallenge of andere uitdagingen op het gebied van voeding? De voedingsacademie heeft een uitgebreide 30 dagen challenge gemaakt met acht verschillende challenges. Bekijk hier de informatie.

Eten
Brenda Frunt
Vraag de expert

Brenda Frunt

Sportdiëtist

Brenda Frunt is sportdiëtist en schrijfster van 2 sportkookboeken. Als (sport)diëtist begeleidt ze (top)sporters en inspireert ze dagelijks mensen uit het bedrijfsleven met workshops en alles rondom het gebied van voeding en vitaliteit binnen het bedrijf. Als hardlopen.nl expert beantwoordt zij jouw specifieke vragen.