Sportdrank: wanneer wel en wanneer niet?

Maandag, 9 augustus 2021
Sportdrank: wanneer wel en wanneer niet?

Bij sportdrank is het belangrijk om het gebruik ervan goed te timen. Van de hele dag door sportdrank drinken word je namelijk geen betere hardloper. Kies daarom de juiste sportdrank op het juiste moment.

Tijdens het hardlopen verlies je veel vocht. Om je vochtbalans te herstellen heb je niet alleen water nodig, maar ook mineralen, zoals calcium, magnesium, kalium, chloride en natrium. Dat zijn elektrolyten die het je lichaam makkelijker maken om vocht op te nemen. In de meeste sportdranken zijn dit soort mineralen toegevoegd.

Sportdrank kan ook uitkomst bieden in situaties waarbij je snel energie wil aanvullen. Denk aan extreme omstandigheden,zoals ultraruns of extreme warmte (waarbij je veel zweet en veel mineralen verliest). Ook hardlopers met ondergewicht of ongewenst gewichtsverlies, hardlopers met een lage bloeddruk of die gevoelig zijn voor een lage bloedsuiker kunnen sportdrank slim inzetten.

_ Sportwater

Sportwater is zuiver water en bevat alle mineralen (elektrolyten) die je verliest tijdens een fysieke inspanning. Elektrolyten zijn essentieel om je vochthuishouding in balans te houden. Daarnaast zorgen de elektrolyten voor een snellere opname van water. Daarnaast bevat Sportwater ook nog magnesium dat helpt tegen de vermoeidheid.

Sportwater

Wanneer wel? Sportwater is geschikt om overdag te drinken of na de training je vochtvoorraad aan te vullen. Door de aanwezige mineralen vul je niet alleen je vochtvoorraad sneller aan, maar verlies je ook minder vocht tijdens je training,omdat je lijf beter vocht kan vasthouden. Dit kan ideaal zijn in voorbereiding op een zware training of wedstrijd.

Wanneer niet? Wanneer je niet intensief of vaak traint is het gebruik van Sportwater overbodig, aangezien je dan voldoende mineralen haalt uit de dagelijkse voeding.

_ Isotone sportdrank

Isotone dranken, zoals AA drink Isotone en AA drink Iso-Lemon, bevatten veelal een kleine hoeveelheid koolhydraten en een kleine hoeveelheid mineralen. De concentratie is vergelijkbaar met de concentratie die in het bloed voorkomt, waardoor isotone sportdranken snel in het bloed worden opgenomen.

Iso

Wanneer wel? Isotone dranken kunnen van meerwaarde zijn voor personen die snel of veel zweten en daardoor meermineralen verliezen dan gemiddeld. Het is vooral geschikt tijdens een lange of zware trainingen met een tijdsduur van langer dan 90 minuten. De isotone sportdranken zijn ideaal om snel je vocht- en energiebalans aan te vullen.

Wanneer niet? Als je niet snel veel zweet of je trainingsduur niet langer is dan 90 minuten, kun je prima wachten met het aanvullen van je verbruikte energie en mineralen tot na je training. Dat doe je bijvoorbeeld met een gezonde maaltijd met veel groenten en fruit.

_ Energierijke sportdrank

Koolhydraatrijke sportdranken, zoals AA drink High Energy, zijn voor veel hardlopers niet nodig om te gebruiken. In een aantal gevallen kun je er echter wel je voordeel mee doen. Bijvoorbeeld na een extreem lange of intensieve training.

Aa

Wanneer wel? Als de eetlust na een zware training sterk verminderd is, kun je met sportdrank snel jouw energievoorraad aanvullen. Het aanvullen van de koolhydraten via een sportdrankje is vaak makkelijker dan via voeding. Ook hardlopers met ondergewicht of een vergrote kans op ongewenst gewichtsverlies kunnen naast de herstelmaaltijd een sportdrank te drinken om extra koolhydraten binnen te krijgen.

Wanneer niet? Train je als hardloper niet extreem lang of intensief? Heb je een normaal gewicht of (licht) overgewicht? Dan is het advies om de koolhydraten uit voeding te halen (bijvoorbeeld fruit of volkorenbrood) en is een sportdrank met extra koolhydraten niet nodig.