Pompoen moet je doen!

Maandag, 23 oktober 2017
Pompoen moet je doen!
De groenteafdelingen van veel supermarkten liggen er vol mee: pompoenen. Deze herfstgroente wordt vaak gebruikt in uitgeholde vorm bij Halloween, maar de pompoen is ook supergezond. Ze zitten vol vezels en vitaminen die je bijvoorbeeld helpen om beter te zien.

De pompoen is familie van de augurk, de komkommer en de courgette. Ze bestaan in zowel eetbare als niet-eetbare varianten. De pompoenen die in de supermarkt liggen zijn allemaal om op te eten. Als je twijfelt dan kun je naar het vruchtvlees kijken van de pompoen: zitten er geen pitjes in dan is het bijna zeker een sierpompoen. Je proeft het dan ook snel genoeg, want die decoratieve pompoen is echt niet lekker.

Pompoensoorten

In de eetbare hoek bestaan allerlei soorten pompoenen. In Nederland zul je in de winkels vooral flespompoenen aantreffen. Dit zijn langwerpige pompoenen van 1 tot 2 kg met een gladde crèmekleurige schil. Het vruchtvlees is oranje van kleur en heeft een nootachtige smaak. De gewone (oranje) pompoen is minder sterk van smaak. Die kun je dus beter gebruiken in gerechten waar veel andere sterke smaakmakers in zitten.

Veel vezels

Pompoenen zijn gezond omdat ze veel vezels bevatten. Daardoor zijn ze goed voor je spijsvertering. In pompoenen zitten weinig calorieën (25 kilocalorieën per 100 gram) en veel vitamine C en E, calcium en ijzer.

Goed zien

Vooral de oranje pompoenen zitten ook boordevol bètacaroteen, dat ook in worteltjes zit. Deze bètacaroteen wordt in je lichaam omgezet in vitamine A, die je helpt om goed te zien, zowel bij licht als in het donker. Handig dus als je graag ’s avonds traint of als je zo’n vroege vogel bent dat je al voor het daglicht aanbreekt gaat sporten. Vitamine A is daarnaast ook goed voor je huid.

Koel bewaren

Pompoenen zijn nu goed verkrijgbaar in de supermarkt. Je bewaart ze na aankoop het beste op een droge plek waar het niet kouder is dan 8 graden. Zo kun je je pompoenen zelfs twee maanden goed bewaren. Je kunt ze eventueel ook invriezen.

Pompoensoep

Van pompoen kun je heel goed soep maken. Het verwerken van het vruchtvlees is even een klus, maar dan heb je ook wat. De pitten en draden kun je met een lepel of mesje eruit halen. Die pitten hoef je niet weg te gooien, want die kun je later geroosterd nog gebruiken in een salade of in zelfgebakken brood.

Bron: Pompoensoep.info, Sport.nl

Foto: Shutterstock