Nuttig de juiste voeding tijdens het hardlopen en voorkom de man met de hamer

In samenwerking met The Athlete's FoodCoach
Vrijdag, 4 november 2022
Nuttig de juiste voeding tijdens het hardlopen en voorkom de man met de hamer

Ben jij aan het trainen voor een (halve) marathon? Dan heb je vast weleens gehoord dat je ervoor moet zorgen dat je tijdens de wedstrijd niet de man met de hamer tegenkomt. Maar wie of wat is de man met de hamer en hoe voorkom je dat je hem tegenkomt?

Twee soorten brandstof

Om te begrijpen hoe het zit is het belangrijk om te weten dat je lichaam idealiter op twee soorten brandstof kan werken: koolhydraten en vetten. Koolhydraten zijn de favoriete brandstof van je lichaam omdat die makkelijker verbranden en sneller energie leveren. Alleen is de opslag beperkt. Als je koolhydraatvoorraden goed gevuld zijn, heb je voldoende energie om ongeveer anderhalf uur intensief te sporten.

Op het moment dat je de man met de hamer tegenkomt, zijn je koolhydraatvoorraden leeg en schakelt je lichaam over op volledige vetverbranding. Het gevolg is dat je prestatievermogen achteruit gaat omdat je minder energie hebt. Je kan niet meer dezelfde intensiteit leveren als toen je lichaam kon draaien op koolhydraten. Dit is dus het geval na anderhalf uur intensief sporten.

Voorkom de man met de hamer

Maar wist je dat je de man met de hamer kan voorkomen tijdens het hardlopen? Zorg er in de eerste plaats voor dat je koolhydraatvoorraden goed gevuld zijn voordat je gaat rennen en blijf deze gedurende je inspanning aanvullen. The Athlete's FoodCoach schotelt je de lekkerste maaltijden met voldoende koolhydraten voor en helpt je je koolhydraatvoorraden tijdens je inspanning op peil te houden.

Ga je langer dan anderhalf uur hardlopen? Dan raden we je aan om tijdens je inspanning je koolhydraatvoorraden aan te vullen. De hoeveelheid is afhankelijk van de duur van je inspanning. Als je de juiste koolhydraatbronnen combineert, kan je lichaam tijdens het hardlopen tot 90 in plaats van 60 gram koolhydraten opnemen. We raden je dan aan 60 gram glucose en 30 gram fructose (beide een soort koolhydraat) te combineren.

Dit klinkt vrij ingewikkeld, maar dat is het niet met de nieuwe energiedranken en -gels van het huismerk van Jumbo. Deze producten bevatten exact de juiste verhouding glucose en fructose en maken eten tijdens het hardlopen net een tikkie makkelijker.

Tip: Test het product en de hoeveelheid eerst tijdens een training voordat je het tijdens de wedstrijd neemt. Ook eten tijdens het hardlopen vergt training.

The Athlete's FoodCoach
Logo The Athlete's FoodCoach
In samenwerking met

The Athlete's FoodCoach

Fuel your dreams, tune your nutrition. The Athlete's FoodCoach helpt je met een persoonlijk adaptief voedingsplan om je sportdroom waar te maken. De app is beschikbaar voor hardlopers, wielrenners, fitnessers, voetballers en hockeyers.