Misvattingen rondom voeding en hardlopen

In samenwerking met The Athlete's FoodCoach
Vrijdag, 28 juli 2023
Misvattingen rondom voeding en hardlopen
© BSR Agency

Om het maximale uit je trainingen te halen, is het belangrijk dat je de juiste voeding neemt rondom het hardlopen. Maar wat is wel en niet goed? Er bestaan een aantal misvattingen als het gaat over hardlopen en voeding. Samen met The Athlete's FoodCoach zetten we er drie voor je op een rij.

Misvatting 1: je valt sneller af als je gaat hardlopen op een lege maag

Helaas val je niet sneller af wanneer je gaat hardlopen op een lege maag. Om te begrijpen hoe dat zit, moet je weten dat je lichaam een motor heeft die op twee soorten brandstof kan werken: vetten en koolhydraten.

Koolhydraten zijn de favoriete brandstof van je lichaam omdat die makkelijker verbranden en sneller energie leveren. Alleen is de opslag beperkt. Als je koolhydraatvoorraden goed gevuld zijn, heb je voldoende energie om ongeveer anderhalf uur intensief te sporten.

Wanneer je koolhydraatvoorraden leeg zijn, schakelt je lichaam over op vetverbranding. De energievoorraad uit vetten is veel groter, maar ook langzamer. Het betekent dat je minder intensief kan sporten. Ga je hardlopen op een lege maag, dan zal je lichaam direct een beroep doen op je vetten.

Omdat je minder intensief kan sporten, verbrand je in werkelijkheid minder energie dan wanneer je voldoende koolhydraten tot je hebt genomen. Om gewicht te verliezen, moet je meer energie verbruiken dan je binnenkrijgt. Het maakt voor gewichtsverlies dus niet uit of je wel of niet eet voor het hardlopen. Het gaat om het totaalplaatje over de hele dag.

Misvatting 2: als hardloper heb je geen verhoogde eiwitbehoefte

Er wordt vaak gezegd dat je alleen meer behoefte aan eiwitten hebt als je elke dag in de sportschool krachttraining doet. Maar wist je dat je als hardloper ook een verhoogde eiwitbehoefte hebt? We leggen je uit hoe dat zit.

Tijdens het hardlopen ontstaan er mogelijk kleine scheurtjes in je spieren. Dit noemen we spierschade. Dat is niet erg. Je lichaam repareert die scheurtjes, waardoor je juist sterker wordt.

Om je lichaam te ondersteunen in dit proces is het belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Niet alleen na het hardlopen, maar verspreid over de dag. Dit bevordert het herstel en de opbouw van je spieren. Zo is je lichaam sneller klaar voor de volgende training en kun je nog iets harder rennen dan de vorige keer.

Misvatting 3: als hardloper hoef je niet te drinken als je niet zweet

Je herkent het vast: op koude dagen lijkt het alsof je nauwelijks zweet tijdens het hardlopen. Maar dat wil niet zeggen dat je geen vocht hoeft aan te vullen. Ook op koude dagen zweet je, alleen verdampt het zweet sneller.

Je merkt minder goed dat je zweet, maar je verliest nog steeds vocht. Om optimaal te blijven presteren is het belangrijk om ook op koude dagen voldoende te drinken. Ga je korter dan een uur rennen? Dan kun je prima voor of na het hardlopen drinken. Ga je langer dan een uur? Neem dan voldoende drinken (en eten) mee voor onderweg.

The Athlete's FoodCoach
Logo The Athlete's FoodCoach
In samenwerking met

The Athlete's FoodCoach

Fuel your dreams, tune your nutrition. The Athlete's FoodCoach helpt je met een persoonlijk adaptief voedingsplan om je sportdroom waar te maken. De app is beschikbaar voor hardlopers, wielrenners, fitnessers, voetballers en hockeyers.