Minder suikers? Meer focus en energie!

AND 6082 min 1
Voedingsacademie Donderdag, 30 november 2023
Minder suikers? Meer focus en energie!

Herken je dit; twee uur na je lunch ben je vaak moe, en de tijd tot je warme maaltijd duurt enorm lang. Je gaapt veel en trekt je keukenla open voor een tussendoorreep. Zo, dat voelt beter. Je krijgt weer energie, voor eventjes dan. Want na een uur zakt je concentratie en energieniveau weer en loop je opnieuw naar de keuken op zoek naar eten. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Dus hoe ga je van dip na dip, richting meer focus en energie?

Eet minder suikers.

Maar, suikers zijn toch energie? Dat klopt. Echter, je moet ze telkens blijven eten anders ga je je moe en slap voelen. Suikers kun je vergelijken met twijgjes hout of papier. Ze branden erg snel - je krijgt er snel energie uit - maar ze zijn ook snel weer opgebrand en dan ervaar jij een energiedip.

Bovendien zorgen suikers voor minder breinenergie. Heb je telkens een koffiekoek of tussendoorreep nodig om je uit een dip te halen? Dan kan het namelijk zo maar zijn dat je hersenen moeite hebben om suikers – oftewel glucose - op te nemen. Dat werkt als volgt: een soort van ‘rietjes’ zuigen suikers op vanuit het bloed en geven het af aan je hersenen. Maar, heb je veel suikerpieken in je bloed dan functioneren die rietjes minder goed. Zo kunnen suikers minder makkelijk richting je hersenen en ervaar jij geregeld minder focus.

Hoe kom je dan van die suikerpieken af?

Laat producten met snelle suikers vaker staan, zoals tussendoorrepen, ontbijtkoek, zoet beleg, suiker in je koffie, autodrop, frisdrank en ranja. En eet bovendien drie voedzame maaltijden per dag.

Bij elke maaltijd eet je wel iets van koolhydraten namelijk, en die breekt je lichaam af tot suikers. Oftewel glucose. Strikt genomen zijn suiker en glucose niet hetzelfde, maar men gebruikt deze woorden vaak door elkaar. Denk bij koolhydraten aan aardappelen, rijst, pasta, granen, frisdrank, taart, snoep, groente en fruit. Zo stijgt je bloedsuikerspiegel na elke maaltijd of tussendoortje.

Eet je in de basis drie voedzame maaltijden per dag, dan stijgt je bloedsuikerspiegel maar drie keer in plaats van zes keer of vaker. Zo ervaar jij een stabieler energieniveau en kunnen die ‘rietjes’ richting je hersenen herstellen.

Maar, wat zijn dan voedzame maaltijden ?

Denk bijvoorbeeld aan een soep met veel groente, een salade of groenteomelet als lunch. Aan de salade kun je extra noten, kip, vis, ei of peulvruchten toevoegen. Eet er ter aanvulling nog wat brood bij en je hebt een lunch die goed verzadigt, waarop je uren vooruit kunt. Gezonde vetten, eiwitten en vezels uit groente en fruit zorgen voor die verzadiging.

Blijf hardlopen

Naast dat het heerlijk is om buiten te sporten, verbetert regelmatig hardlopen de hersendoorbloeding én nemen het aantal verbindingen tussen hersencellen toe. Je stemming verbetert, je bent fitter en krijgt meer energie. Ook in je brein.

14 dagen zonder suiker

Suikerchallenge

Minderen met suikers is niet altijd makkelijk. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Weet dan dat je als lid van hardlopen.nl gratis mee kunt doen aan onze online suikerchallenge. Met inspirerende video’s en een suikermagazine met weekmenu moedigen wij je aan om twee weken lang de toegevoegde suikers te laten staan.

Meld je aan