Koolhydraat beperkt eten: Do’s

Mirjam Steunebrink
Mirjam Steunebrink Donderdag, 8 februari 2018
Koolhydraat beperkt eten: Do’s
Vaak worden koolhydraatarme of ketogene diëten gebruikt om af te vallen. Sportarts en medisch hardloopexpert Mirjam Steunebrink bespreekt de do’s van koolhydraat beperkt eten.

Een koolhydraatarm dieet bevat aanzienlijk minder koolhydraten dan het gemiddelde voedingspatroon. Het standaard westerse voedingspatroon bestaat voor ongeveer 50-60% uit koolhydraten, wat staat voor ongeveer 300 gram per dag. Koolhydraatarme dieten duiken daar aanzienlijk onder en bestaan vaak uit minder dan 20% koolhydraten. Hoewel daar geen vaste criteria voor zijn denkt met vaak dat minder beter is. Bij het koolhydraatarme dieet worden koolhydraten vervangen door vette en eiwitrijke voeding.

Ketogeen dieet

Vaak wordt dit koolhydraatarme dieet verward met het ketogene dieet waarbij slechts maximaal 10% koolhydraten wordt gegeten. Een ketogeen dieet is echter een dieet waarbij men voor een bepaalde periode uitsluitend vetten eet, eventueel aangevuld met weinig eiwitten. Dit wordt gedaan om in ketose te komen, waarbij vet wordt aangesproken als voornaamste brandstof voor het lichaam.

Do’s

Veel beter kan men zich richten op een gezonde eet- en leefstijl. Daarbij is het van belang na te denken over de soort koolhydraten die gegeten worden. Met name de geraffineerde koolhydraten en suikers (de koolhydraten die ons bloedsuiker verstoren) tasten onze gezondheid aan. Belangrijk is dus de nadruk te leggen op de langzamere, volwaardige koolhydraten in een zoveel mogelijk gevarieerd dieet met onbewerkte producten, veel groenten en fruit, volle granen, vlees, vis, olijfolie, roomboter en eieren.

Kies bij voorkeur voor volkoren producten (volkorenbrood, havervlokken, haverzemelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, meergranenrijst, etc.) en laat alle suikerrijke producten zoveel mogelijk achterwege (suikerrijke koeken, ontbijtkoek, eierkoeken, snoep, frisdranken, (versgeperste) sapjes, chocola, muesli, cruesli, witte pasta, witte rijst, etc.). Probeer minimaal 2 keer per dag een portie groente te eten. Een portie bij de avondmaaltijd en een portie bijvoorbeeld bij de lunch (als salade of op brood) of als tussendoortje (denk aan snackgroenten).

Mineraal Selenium

De schildklierwerking (omzetting van het inactieve T4 naar het actieve T3) wordt gestimuleerd door het mineraal selenium. Selenium zit o.a. in ongebrande paranoten. Hier mag je gerust dagelijks een handje van nemen als tussendoortje. Zorg voor voldoende inname van fruit (+/- 2 stuks/200 gram per dag). Daarnaast is een aantal keer een (biologisch) eitje ook prima als tussendoortje of op brood.

Jodiuminname

Tot slot kan je eventueel de jodiuminname verhogen door met Jozo-zout te koken maar ook door het gebruik van witvis, zeewier, zeekraal en algen. Echter kan een te hoge inname van jodium niet goed zijn wanneer de struma is ontstaan vanuit een auto-immuunreactie (bijv. bij de ziekte van Graves), let hier dus goed op en overleg dit eventueel met je arts.

Mirjam Steunebrink
Geschreven door

Mirjam Steunebrink

'Mirjam Steunebrink (45 jaar) is sportarts bij het Martini Sportmedisch Centrum in Groningen. Daarnaast is zij bondsarts bij het langebaan schaatsen, waarbij zij meegaat naar internationale wedstrijden. Zelf is zij gepassioneerd (ultra/berg)loper en momenteel in voorbereiding voor een halve Ironman voor KiKa