Het oranje goud: sinaasappels

Donderdag, 27 april 2017
Het oranje goud: sinaasappels
Vandaag op Koningsdag eten veel mensen een oranje tompouce of ze drinken een oranjebitter. Wie voor een gezonde oranje keuze gaat kiest natuurlijk voor de sinaasappel! Waarom is dit oranje goud zo gezond? En wanneer kun je als hardloper beter geen sinaasappelsap drinken?

De sinaasappel is populair in Nederland. Wij eten gemiddeld 8,5 kilo sinaasappels per jaar. Hoewel deze citrusvrucht vooral gedijt in de zon van Spanje of Marokko, eten wij vooral sinaasappels in de wintermaanden. In die periode kun je meestal ook wat extra vitamines gebruiken.

Vitamine C-bommetjes

Sinaasappels zijn echte vitamine C-bommetjes. Van alle citrusvruchten zit in sinaasappels de meeste vitamine C. Ook bevatten deze oranje vruchten eiwit, koolhydraten, kalk en ijzer. Er is bovendien geen enkele vrucht waarin zo veel antioxidanten zitten als in sinaasappels. En die antioxidanten vangen de vrije radicalen in je lichaam, agressieve stofjes die schade kunnen aanbrengen aan je cellen en weefsels.

Voor het hardlopen?

Voordat je gaat hardlopen kun je sinaasappels beter niet eten. Het lijkt een lekker zoete vrucht, maar in sinaasappels zitten ook veel zuren die een nadelig effect hebben op je loopprestatie. Zure voedingsstoffen zorgen dat de zuurgraad in je maag wordt verhoogd. Daardoor wordt de doorstroming van de maaginhoud in het darmstelsel weer vertraagd. Je kan daardoor eerder last krijgen van braken of misselijkheid. Zeker voor een wedstrijd kun je dus beter geen sinaasappelsap drinken.

Na een wedstrijd

Bij de finish van veel wedstrijden zie je vaak sinaasappels in partjes liggen. Na het hardlopen kan een sinaasappel een prima keuze zijn voor jou. Je krijgt op die manier veel vitamine c binnen. Ook krijg je een flinke dosis kalium binnen, wat weer goed is voor de bloeddruk en de spieropbouw. Sinaasappels zijn natuurlijk ook gewoon lekker fris na een flinke inspanning.