Hardlopen op een veganistisch eetpatroon

In samenwerking met The Athlete's FoodCoach
Donderdag, 16 juni 2022
Hardlopen op een veganistisch eetpatroon

Ben jij een hardloper en heb je een veganistisch eetpatroon? Dan ben je niet de enige. Een veganistisch eetpatroon is steeds populairder. Maar waar moet je op letten als je fanatiek hardloopt en veganistisch eet? Samen met The Athlete's FoodCoach leggen we je uit wat je het best kunt eten.

Peulvruchten, noten en tofu in plaats van vlees en vis

Als veganist eet je uitsluitend plantaardige producten. Het betekent dat je naast vlees en vis ook geen zuivel, eieren of e-nummers van dierlijke oorsprong nuttigt. Het kan lastig zijn om als veganist voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, omdat je ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12 en calcium bijvoorbeeld veel in dierlijke producten vindt.

Ook zijn dierlijke producten vaak rijk aan eiwitten. Deze heb je nodig voor het herstel van je spieren. Wil je toch de nodige ijzer, vitamine B1, vitamine B2 en eiwitten binnenkrijgen? Neem dan peulvruchten, tofu, tempeh, noten, pitten, zaden of kant-en-klare vleesvervangers.

Wil je als veganist voldoende vitamine B12 en calcium tot je nemen? Kies dan plantaardige variaties voor zuivel, zoals bijvoorbeeld sojadrink. Ook in groente, noten en peulvruchten zit calcium. Let op: je moet wel heel veel van deze producten op een dag eten, wil je voldoende calcium binnenkrijgen.

Extra plantaardige eiwitten voor hetzelfde resultaat

Ben jij een hardloper en volg jij een veganistisch eetpatroon? Dan is het volgende goed om te weten: plantaardige eiwitten zijn een minder goede prikkel voor het herstel en de opbouw van je spieren dan dierlijke eiwitten. Dat komt omdat plantaardige eiwitten minder essentiële aminozuren bevatten dan dierlijke eiwitten. Daarnaast verteert het lichaam plantaardige eiwitten minder makkelijk dan dierlijke eiwitten. Hoe minder makkelijk het lichaam de eiwitten verteert en opneemt, hoe minder profijt het ervan heeft.

Om als veganist toch alle benodigde aminozuren binnen te krijgen en tekorten te voorkomen, raden we je aan om 30 procent meer plantaardige eiwitten te eten dan wanneer je dierlijke eiwitten zou eten. Denk bijvoorbeeld aan plantaardige variatie op zuivel, peulvruchten, noten, zaden, pitten en kant-en-klare vleesvervangers.

The Athlete's FoodCoach
Logo The Athlete's FoodCoach
In samenwerking met

The Athlete's FoodCoach

Fuel your dreams, tune your nutrition. The Athlete's FoodCoach helpt je met een persoonlijk adaptief voedingsplan om je sportdroom waar te maken. De app is beschikbaar voor hardlopers, wielrenners, fitnessers, voetballers en hockeyers.