Hardlopen en afvallen: feiten en fabels

Donderdag, 18 november 2021
Hardlopen en afvallen: feiten en fabels

Helpt hardlopen om af te vallen? Jazeker, maar het is geen garantie voor gewichtsverlies. Sportdiëtiste Tara Vossers onderscheidt de feiten en fabels, zodat je weet hoe je hardlopen kunt inzetten om overtollige kilo's kwijt te raken.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: beginnen met hardlopen is geen garantie voor gewichtsverlies. Je voedingspatroon is naast dat sporten namelijk ook bepalend. "Eet jij na een zware training alle verbrande calorieën er weer bij plus een beetje extra, dan verandert het getal op de weegschaal niet," stelt Tara Vossers. "Of wel, maar dan de verkeerde kant op. Bij afvallen vervult voeding voor 80% een sleutelrol en beweging maar voor 20%."

Hoe vaak hardlopen?

Voeding en beweging zijn samen dus belangrijk voor honderd procent resultaat! Omdat het juist om die combinatie gaat van gezond eten en bewegen is het niet nodig om vier keer of vaker te gaan hardlopen. Vossers: "Ook met één of twee trainingen in de week kun je prima afvallen, maar je moet dan wel je voedingspatroon in de gaten houden."

Brood een dikmaker?

Tegenwoordig wordt vaak door dieetgoeroes beweerd dat brood een dikmaker is. Vossers verwijst dat naar het rijk der fabelen. "Je wordt dik wanneer je structureel meer eet dan je verbruikt. Simpeler of moeilijker dan dit wordt het niet. Vaak zorgt het broodbeleg ervoor dat de broodmaaltijd een caloriebom wordt, waardoor je in een kort tijdsbestek ongemerkt veel calorieën eet." Dat je van brood eten dik wordt, is dus niet waar. "Tenzij je 25 sneeën eet met hagelslag en je de gehele dag non-stop van 8:00 tot 22:00 op je kont zit."

Als je wil afvallen is het volgens Vossers aan te raden in gesprek te gaan met een diëtist. "Die kan precies vertellen hoeveel calorieën je lichaam nodig heeft en dus ook bij hoeveel calorieën je kan afvallen. Dit is per persoon weer verschillend."

Nuchter hardlopen

Wil je jouw vetverbranding stimuleren? Dan kun je nuchter hardlopen. 's Ochtends net na het opstaan, nog voordat je ontbijt. "Na een nacht lang slapen zijn de bloedsuikerspiegels laag en wordt dit met een ontbijt aangevuld. Wanneer dit niet gebeurt en je eerst sport, moet het lichaam energie putten uit de vetreserves. Zo stimuleer je jouw lichaam om vet te verbranden."

Niet altijd een goed idee

Nuchter hardlopen heeft ook zijn nadelen. "Het is mogelijk dat de training een stuk minder efficiënt verloopt, gezien de schaarse energie die voor handen is. Op deze manier train je minder efficiënt, wat zorgt voor een lager verbruik van calorieën," stelt Vossers. "En als je lichaam hier niet aan gewend is, kunnen klachten als duizeligheid en futloosheid ontstaan. Bouw nuchter hardlopen dus rustig op, zodat je lichaam steeds efficiënter wordt in het inzetten van vet als brandstof."

Ook is aangetoond dat de kans op snacken gedurende de dag groter is wanneer het ontbijt is overgeslagen. "Dit kan al ontstaan na een training op nuchtere maag. Je hebt zo’n honger na de training, dat je besluit een groter ontbijt te pakken in vergelijking met je normale ontbijt. Dat zorgt ervoor dat je calorie-inname die dag hoger is dan op de dagen dat je niet op nuchtere maag sport. Daardoor kan de extra vetbranding die je voor ogen had juist weer teniet worden gedaan."

Afvallen