Eet je meer op dagen dat je traint?

Brenda1
Brenda Frunt Dinsdag, 29 maart 2022
Eet je meer op dagen dat je traint?
© Lysanne Wilkens

Gooi jij ook wel eens een extra reep in je tas omdat je die dag een training op de planning hebt staan? En is dat eigenlijk wel nodig? Of je meer eten nodig hebt op de dagen dat je traint, hangt af van je doel en de intensiteit van je training.

Recreatieve lopers

Ben jij een recreatieve hardloper die traint om zijn of haar conditie te verbeteren, voor de gezelligheid of om simpelweg actief te blijven? Dan is het in principe niet noodzakelijk om meer eten. Ga op je gevoel af. Krijg je meer trek, eet dan een stuk fruit bij je maaltijd of kies voor eieren bij de lunch. Train je met het doel om gewicht te verliezen? Dan is het verstandig om niet meer te eten op de dagen dat je traint, anders doe je het effect van je training teniet. Heb je wel extra honger? Kook dan met extra groente of eet een salade of verse soep bij de lunch. Extra groente eten is nooit verkeerd.

Wedstrijdlopers

Wanneer je traint richting een belangrijke wedstrijd kan het zijn dat je meer honger krijgt rondom intensievere trainingen. Meestal gebeurt dit de dag na de training. Je lichaam heeft in de nacht de spieren herstelt en dat kost meer energie dan normaal. Voel de dag erna of je meer trek hebt en vul het vooral aan met producten als groente, fruit, ei, vis of noten. Dat zijn producten met een hoge voedingswaarde waar je lichaam sterker van wordt.

Ben je juist bang om gewicht te verliezen? Voeg dan extra producten met een hoge voedingswaarde (vitamines en mineralen) én veel kilocalorieën toe aan je maaltijden. Voorbeelden daarvan zijn avocado, een extra scheut olijfolie, noten, zaden, pitten, ei of vis.

Balans

Bedenk ook of de rest van je dag even intensief is als je traint. Je herkent het misschien wel, na een langere duurloop plof je op de bank en kom je er niet meer vanaf. Hoe veel je moet eten, hangt af van je totale energieverbruik. Niet alleen van de hardlooptraining die op jouw programma staat.

Die extra energiereep kun je in de supermarkt laten liggen. Als je meer energie nodig hebt, kun je dit eenvoudig uit gewone voeding halen. Zorg daarbij wel voor voldoende variatie! Ontbijten met muesli, een ontbijtkoek tussendoor, boterhammen als lunch en pasta als warme maaltijd voldoet daar niet aan. Dan eet je namelijk iedere keer tarwe. Breng kleur aan in je maaltijden, door een diversiteit aan groente en fruit. Daar kunnen de meeste lopers zeker méér van eten.

10 kilometer 5 kilometer Afvallen Eten Halve marathon Herstel
Brenda Frunt
Geschreven door

Brenda Frunt

Brenda Frunt is sportdiëtist en schrijfster van 2 sportkookboeken ‘Goud op je bord’ die ze samen met chef-kok Erik te Velthuis van Sportcentrum Papendal schreef. Als (sport)diëtist begeleidt ze (top)sporters en inspireert ze mensen uit het bedrijfsleven met workshops, 30 dagen challenges en alles op het gebied van voeding en vitaliteit binnen het bedrijf. De drive van de mensen uit het bedrijfsleven lijkt erg op die van topsporters en dat geeft een enorme boost!