Een eetdagboek bijhouden: hoe en waarom?

Brenda1
Brenda Frunt Zaterdag, 8 augustus 2020
Een eetdagboek bijhouden: hoe en waarom?
In een eetdagboek kun je bijhouden hoe je er die dag voor staat qua calorieën, eiwitten, koolhydraten, enzovoorts. Erg handig wanneer je op je voeding wil letten of wanneer je als sporter graag voldoende eiwitten binnen wil krijgen. Maar er kleven ook nadelen aan het bijhouden van je eetpatroon. Voedingsexpert Brenda Frunt zet de voor- en nadelen voor je op een rij.

Er is geen goed of fout

De vormgeving of duidelijkheid van een eetdagboek is niet goed of fout maar zegt wel iets over de persoon zelf. Brenda Frunt: 'Bij sporters die van nature perfectionistisch zijn krijgen we vaak een prachtig ingelijst eetdagboek. Dit geeft ons inzicht in de wijze waarop we de sporter het beste kunnen begeleiden. Niet alleen qua sportvoeding geven we een persoonlijk advies maar ook de aanpak van de begeleiding wordt dus afgestemd op de persoon in kwestie.'

Onderrapportage?

'Ook al heb je geen behoefte aan persoonlijke begeleiding toch is het goed om af en toe eens op te schrijven wat je eet en drinkt op een dag en op welk tijdstip. We vragen altijd door als we het eetdagboek van een sporter voor onze neus hebben liggen; dranken (zoals cappuccino’s), boter, beleg, sausjes en tussendoortjes worden heel vaak vergeten,' aldus Brenda.

Door het opschrijven word je je bewust van wat je eet en zie je wellicht zelf al in grote lijnen of er veranderingen nodig zijn. Is je voedingspatroon eenzijdig of juist heel gevarieerd? Ook kun je gelijk aflezen hoeveel groente je écht binnenkrijgt op een dag. Haal je de geadviseerde 250 gram groente per dag en eet je dagelijks twee stuks fruit?

Voedingsapp

Tegenwoordig kun je in verschillende apps je eten en drinken bijhouden. Voor sommige sporters geeft dit veel inzicht, andere schieten in de stress en ‘durven’ niets meer te eten. Wij adviseren om deze apps alleen onder deskundige begeleiding te gebruiken. Ze moeten nauwkeurig worden ingevuld en dan nog is het niet altijd betrouwbaar. Soms worden er gemiddelden van producten genomen waardoor de berekening niet klopt. En wat wil je met de gegevens? Samen met een deskundige kan de betrouwbaarheid van de app worden beoordeeld, kun je doelen koppelen aan de gegevens en kan er uitleg worden gegeven over het waarom van bepaalde keuzes.

Pleidooi over minder vaak eten

'We horen regelmatig terug van mensen die een eetdagboekje bij hebben gehouden dat ze vaker iets tussendoor eten dan ze dachten. Een pleidooi waarom we beter niet de hele dag kunnen eten bewaren we graag voor later, maar alvast een klein voorzetje: het vermindert de kans op (laaggradige) ontstekingen, het verkleint de kans op blessures, het verbetert de mond- en darmflora. Allemaal voordelen als je niet de hele dag door kleine beetjes zou eten,' aldus Brenda.

Ons advies is; zorg voor drie voedingsstofrijke hoofdmaaltijden en geniet af en toe van een tussendoortje. Lenna Omrani laat met haar recepten op hardlopen.nl zien dat tussendoortjes zowel voedzaam als lekker kunnen zijn. Andere opties voor tussendoortjes kunnen zijn rauwkost, groene smoothie, fruit, gekookt ei, plak bananenbrood of een handje ongebrande, ongezouten noten.

Conclusie

Hou voor een week je eten, drinken en tijdstippen bij. Doe dit op jouw manier; uitgebreid in een Excelsheet of op een verfrommeld blaadje. Word bewust van jouw voedselkeuzes en voedselmomenten. Ga bij jezelf na of het voldoende voedingsstoffen bevat, in grote lijnen kunnen we dit vaak zelf. Wil je hierbij hulp? Schakel dan een specialist in bij jou in de buurt.

Brenda Frunt
Geschreven door

Brenda Frunt

Brenda Frunt is sportdiëtist en schrijfster van 2 sportkookboeken ‘Goud op je bord’ die ze samen met chef-kok Erik te Velthuis van Sportcentrum Papendal schreef. Als (sport)diëtist begeleidt ze (top)sporters en inspireert ze mensen uit het bedrijfsleven met workshops, 30 dagen challenges en alles op het gebied van voeding en vitaliteit binnen het bedrijf. De drive van de mensen uit het bedrijfsleven lijkt erg op die van topsporters en dat geeft een enorme boost!