Maar hoe ziet zo’n balansdag er qua voeding dan uit?
Eet niet zo zeer minder, maar vooral minder vaak per dag. Denk aan maximaal drie maaltijden per dag vol met onbewerkte producten. Zoals; groente, fruit, ongebrande noten, avocado, peulvruchten, ei, kip, vis, olijfolie, volkoren granen als quinoa, havermout of zilvervliesrijst bijvoorbeeld. Een snee volkoren brood ter aanvulling kan natuurlijk ook prima. Laat pakjes of zakjes, suikerrijke producten, producten met een hele waslijst aan ingrediënten of alcohol staan.
Ontbijt bijvoorbeeld met yoghurt naturel of havermoutpap en een flinke hand ongebrande noten en een stuk fruit. Of een omelet met groente, eventueel aangevuld met een volkoren boterham. Lunch met een kleurrijke salade van gegrilde groente en quinoa, of een salade met veel rauwkost. Vul die aan met ei, noten, peulvruchten, kip of vis en een eetlepel olijfolie als dressing. Een zelfgemaakte soep is ook heerlijk als lunch. ’s Avonds kun je denken aan kip, vis, tempeh, peulvruchten en minimaal twee verschillende soorten groente. Eventueel aangevuld met volkoren pasta of zilvervliesrijst. Al deze voorbeelden bevatten zowel vezels, eiwitten als gezonde vetten en geven je een lang verzadigd gevoel na je maaltijd. Zo snak je minder snel naar suikerrijke tussendoortjes.