Bananenbrood: bomvol bouwstoffen voor hardlopers

AND 6082 min 1
Voedingsacademie Vrijdag, 19 augustus 2022
Bananenbrood: bomvol bouwstoffen voor hardlopers

Bananen zijn echte energiebommetjes als tussendoortje voor, tijdens of na het hardlopen. Maar met bananen kun je veel meer dan ze kant en klaar opeten. Maak er bijvoorbeeld bananenbrood van: een brood bomvol nuttige bouwstoffen om je training te ondersteunen.


Bananen, eieren en amandelmeel. Dat is alles wat je nodig hebt om dit voedzame bananenbrood te maken. Met een beetje kaneel, kardemom of cacaopoeder breng je jouw bananenbrood op smaak. Voeg gedroogd fruit, noten of groenten toe (bijvoorbeeld geraspte wortel) – zo kun je blijven variëren. Mix de ingrediënten tot een beslag, giet het in een cakevorm en zet je bananenbrood vervolgens 45 minuten in de oven. Lekker als ontbijt, als tussendoortje of zelfs als nagerecht.

Geen energiedip

Dit bananenbrood is zowel gluten- als lactosevrij. Bovendien bevat het geen toegevoegde suiker als honing, kristal- of basterdsuiker. Zo blijft je bloedsuikerspiegel stabieler. Eet je een stukje van dit bananenbrood voor je training, dan heb je dus minder kans op een energiedip tijdens het hardlopen.

Energie en spierherstel

De bananen bevatten vooral koolhydraten en het amandelmeel veel gezonde vetten. Beide zijn goede energieleveranciers voor het hardlopen. De eiwitten uit eieren – en ook uit het amandelmeel - zijn handig voor spierherstel.

Bovendien bevatten bananen en amandelen onder andere kalium, magnesium en folaat. Kalium is belangrijk voor de vochtbalans van je lichaam en zorgt voor een goede spierfunctie. Magnesium is onmisbaar voor de energieproductie en de werking van je spieren. Het B-vitamine folaat helpt bij vermoeidheid en ondersteunt je immuunsysteem.

Ingrediënten

  • 3 bananen
  • 150 gr amandelmeel
  • 3 eieren
Optioneel:
  • 50 gr geraspte wortel
  • Gedroogd fruit
  • Ongebrande noten

Bereidingswijze

  1. Week het gedroogde fruit ongeveer een halfuur en ontpit eventueel de vruchten die pitten bevatten.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  3. Snijd de gedroogde vruchten in stukjes en mix ze met de bananen tot een glad beslag.
  4. Klop de eieren in een kom luchtig op, of gebruik de mixer.
  5. Voeg de eieren toe aan je beslag en daarna ook het amandelmeel.
  6. Roer alles goed door elkaar tot een lekker stevig beslag en voeg eventueel nog wat andere ingrediënten toe, zoals de noten en geraspte wortel.
  7. Giet je beslag in een cakevorm of een andere bakvorm en zet het in de oven.
  8. Na 45 minuten kun je je bananenbrood uit de oven halen. Eet smakelijk!
Recepten
Voedingsacademie
Geschreven door

Voedingsacademie

Brenda Frunt (1983) schreef eerder de bestsellers Goud op je Bord met ‘sportkok’ Erik te Velthuis. Samen met Marieke de Groot (1982) is zij eigenaar van de Voedingsacademie en auteur van het Boek Vast Wel! Over hoe minder vaak eten – periodiek vasten dus – je meer energie geeft. Met hun achtergrond in voeding en gezondheidswetenschappen coachen Brenda en Marieke mensen, ook in het bedrijfsleven en de (top)sport, op weg naar meer energie, focus en levensgeluk.