Zo zorg je voor de optimale wedstrijdvoorbereiding

Woensdag, 23 maart 2022
Zo zorg je voor de optimale wedstrijdvoorbereiding
© Duy vu Dinh

De eerste stap is gezet, je hebt jezelf ingeschreven voor een hardloopevenement. Maar het belangrijkste deel moet nog komen: de voorbereiding in aanloop naar jouw hardloopdoel. Dit bepaalt hoe fit jij aan de start staat én in welke mate jij ervan kunt genieten.

Allereerst is het van belang om te bepalen wat je doel is. Ga je trainen voor een 5 km, 10 km of misschien wel een (halve) marathon? En neem jij genoegen met het bereiken van de finish of ben je van plan om jouw persoonlijke record aan te scherpen? Dit is van invloed op de voorbereiding die je doet.

Hoe train je het liefst?

Met een trainingsschema train je zelfstandig naar een evenement toe. Je kunt lopen wanneer het jou uitkomt, maar mét een gericht en duidelijk plan. De meeste trainingsschema’s duren 6 tot 12 weken, waarin je jouw hardloopconditie geleidelijk opbouwt. Je weet precies welke trainingen je moet doen en in welk tempo. Zo hoef je jouw hoofd niet meer te breken over de training die je het beste kunt doen en weet je zeker dat je de juiste trainingsprikkel krijgt.

Heb je graag meer begeleiding dan alleen een trainingsschema? Ga dan aan de slag met onze Running Coach audiotrainingen. Deze audiotrainingen download je op jouw telefoon zodat je tijdens het hardlopen aanwijzingen en support krijgt. Dat maakt het net wat makkelijker om door te zetten en je trainingen tot een goed einde te brengen.

Vraag maar raak

Als je iets nieuws begint, is de kans groot dat je vragen hebt. Dat geldt ook voor de voorbereiding op een hardloopevenement. Hoe verder je wedstrijdvoorbereiding vordert, hoe meer vragen zich zullen opwerpen. Is het bijvoorbeeld erg als je een keer een training mist? Wat kun je het beste eten om je herstel te bevorderen? En hoe ga je om met een pijntje of blessure? Met deze vragen kun je terecht bij onze coaches en experts.

Pieken op het juiste moment

Heb je de voorbereidingsweken goed doorlopen? Dan is het zaak om goed uitgerust aan de start van de wedstrijd te staan. De laatste week voor een evenement blijf je trainen op dezelfde intensiteit, maar zal de omvang (het aantal kilometers dat je loopt) minder worden. Zo zorg je dat je op het juiste moment kan pieken.

Hoe beter je voorbereiding is, hoe meer je uiteindelijk kunt genieten van het evenement. Je raakt minder snel uitgeput en kunt met positieve energie blijven lopen. Een goede voorbereiding is ook essentieel voor je mindset. Je hebt meer vertrouwen op een goede afloop, waardoor je jouw zenuwen beter onder controle kunt houden. Minder stress, meer genieten!

Ga voor de 5km, 10km, halve of hele marathon

Bij welk loopevenement zien we jou dit jaar?

Verschijn goed voorbereid aan de start met de trainingsbegeleiding van hardlopen.nl.

Start vandaag nog!
10 kilometer 5 kilometer Beginner