Zes tips om uitdagende doelen te bereiken

Woensdag, 16 januari 2019
Zes tips om uitdagende doelen te bereiken
De ‘Ultraloop microbe’ kwam bij Bart van Schilt (40) in 2014 na het bekijken van een documentaire over de Marathon des Sables, een zesdaagse ultraloop in de woestijn van Zuid-Marokko. Met de kreet: “die ga ik ook ooit volbrengen” was bij Van Schilt een uitdaging geboren. Een jaar na het zien van de documentaire volbracht hij al de Marathon des Sables. Wij geven je zes tips om uitdagende doelen te bereiken.

1. Je hoofd is de baas

Wil je als hardloper je grenzen verleggen, dan heb je meer nodig dan training alleen: dan gaat het ook om hoe sterk je mentaal bent. Je kunt trainen zoveel je wilt, maar als je mentaal niet sterk bent, geef je veel makkelijker op. Focus je helemaal op je doel, en zorg dat je die focus vasthoudt als het zwaar wordt. Leidt jezelf af door bijvoorbeeld te denken aan de beloning die je krijgt als je over de finish ben gekomen, zoals een warm bad of jouw lievelingseten of -drankje.

2. Focus niet te veel op je tijd

Laat bij een dip tijdens een wedstrijd die tijd die je in je hoofd had los, en denk alleen maar aan het moment dat je over de streep komt en aan al je vrienden en familie aan wie je trots de mooie medaille om je nek kunt laten zien. Dit geeft je de motivatie om door te gaan.

3. Blijf bij je eigen plan

Zeker in een wedstrijd is het verleidelijk om je mee te laten voeren door de lopers om je heen en zo net iets te snel te starten. Maar doe dat niet. Maak een raceplan en houd je daaraan. Je moet het immers langer dan een paar kilometer kunnen volhouden.

4. Varieer

Er is maar weinig zo gevaarlijk voor je motivatie als eentonigheid. Loop tijdens je trainingen zo veel mogelijk verschillende routes en combineer het hardlopen met andere sporten. Zo blijft het leuk om het trainen vol te houden. Wissel het hardlopen eens af met yoga en krachttraining. Ook fietsen en zwemmen zijn sporten die je goed met hardlopen kunt mixen.

5. Eet goed

Een van de grootste fouten die je kunt maken als je een lange duurloop gaat doen of een (halve) marathon loopt, is te weinig eten. Je lichaam heeft brandstof nodig. Vind zelf uit welk eten en drinken voor jou goed werkt.

6. Zoek support

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Blijf daar niet in hangen en herinner jezelf eraan dat hardlopen alleen maar een hobby is. Wat voel je je lekker na een training. Bovendien leer je allerlei mensen kennen die je zonder de sport nooit was tegengekomen. Vertel hen gerust over je dip, zodat zij je eruit kunnen trekken.

Lees hier het verhaal van Bart van Schilt ter inspiratie: '250 kilometer ultraloop door de woestijn'

Ultrarun