Sneller worden door langzamer te lopen

Rob veer
Rob Veer Maandag, 5 februari 2024
Sneller worden door langzamer te lopen

Verreweg de meeste hardlopers willen sneller worden. Waarom zou je dan tijdens de training langzamer moeten lopen? Om beter te presteren moet je o.a. je uithoudingsvermogen in je lijf ontwikkelen. En dat lukt het best met laag intensieve trainingen.

Wat is dat toch met al die trainers, in plaats van je aan te moedigen en op te jagen, trekken ze voortdurend aan de rem. Niet alleen tijdens de trainingen van beginnende hardlopers klinkt het: 'rustig aan'. Ook langs de atletiekbanen waar gevorderde wedstrijdlopers hun rondjes draaien is regelmatig te horen: 'je gaat te snel, langzamer!'. Het klinkt niet erg logisch. Zou het niet beter zijn als je tijdens de training wordt aangespoord om stevig door te bijten en te verdapperen onder het motto 'no pain, no gain'?

Misschien vermoedde je het al, die trainers hebben het bij het rechte eind. Het doel dat zij voor ogen hebben is niet anders dan dat van jou. Ook zij willen dat je een betere, snellere hardloper wordt. En precies daarom remmen ze je zo vaak af.

Vetverbrandingssysteem

Om beter te presteren moet je een aantal zaken in je lijf ontwikkelen, met name je uithoudingsvermogen. Dat lukt het best met laag intensieve trainingen waarin je je wel degelijk in moet spannen (je hartslag is beduidend hoger dan je rusthartslag), maar niet zodanig dat je zwaar gaat hijgen. Je zou tijdens zo’n training zonder problemen een gesprek moeten kunnen voeren. Beter dan met snelle trainingen verbeter je daarmee de doorbloeding van je spieren (om precies te zijn: de cappilarisatie) en het vetverbrandingssysteem, dat een grote rol speelt bij de energievoorziening van langeafstandlopers.

Je hoeft niet al je trainingskilometers in een rustig tempo af te leggen. Sterker nog, het is zeker aan te bevelen om regelmatig snelheidswerk te doen (bijvoorbeeld in de vorm van tempolopen, intervaltrainingen of heuvelsprints). Dat zou echter niet meer dan 20 procent van je totale weekomvang moeten zijn. Een voorbeeld van een trainingsweek, die daaraan voldoet:

Training 1: 8 kilometer rustig waarin 4 x 1 km in je 10 km wedstrijdtempo

Training 2: 8 kilometer rustig waarin tot slot 5 x 200 meter lekker hard.

Training 3: 14 kilometer rustig.

Totaal 30 km, waarvan 25 km (83 procent) rustig en 5 km (17 procent) snel.

Hardloopschema
Rob Veer
Geschreven door

Rob Veer

Rob gaf als 16-jarige zijn eerste hardlooptraining en doorliep alle relevante trainerscursussen van de Atletiekunie. Hij begeleidt hardlopers en triatleten via RobVeer.com, van absolute beginner tot internationaal topniveau. Rob Veer is één van onze hardlopen.nl experts en bij hem kun je terecht met al je vragen over training.