Trainen na de vakantie? 5 valkuilen

Rob Veer Zondag, 9 augustus 2020
Trainen na de vakantie? 5 valkuilen
Je wilt er waarschijnlijk nog helemaal niet aan denken: het einde van je vakantie. Toch is de terugkeer naar de vertrouwde omgeving en de overvolle agenda onvermijdelijk. Voor veel hardlopers betekent het einde van de vakantie dat de regelmaat in de trainingen wordt opgepakt. Dat is geen overbodige luxe, want het luie leven en het heerlijke eten hebben voor ongetwijfeld voor enkele extra vakantiepondjes gezorgd. En die wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk kwijt!

Er zullen ook lopers zijn die de vakantieperiode hebben aangegrepen om juist extra sportief te zijn of er zelfs een soort van trainingskamp van te maken. Of je wel of niet actief was: de motivatie om er na de vakantie stevig tegenaan te gaan is groot, en dat enthousiasme kan zich tegen je gaan keren als je het niet in goede banen leidt. Daarom vijf fouten die je vooral niet moet maken:

Vijf fouten

1. Heb je langer dan een week niet hardgelopen?

Ga dan niet trainen zoals je dat voor de vakantie deed. Je kunt wel het aantal wekelijkse trainingen in de week doen, maar doe alleen rustige duurloopjes die je eerst nog inkort: de eerste week ongeveer 25% van de gebruikelijke lengte, de tweede week 50%, de derde 75% zodat je in de vierde week weer helemaal op het trainingsniveau van voor de vakantie bent.

2. Heb je wel hardgelopen maar beduidend minder dan normaal?

Ga dan niet harder trainen om de ‘schade’ in te halen. Loop in de eerste week na de vakantie elke training 50 tot 75% van de gebruikelijke lengte. Als dat goed gaat kun je de tweede week volledig inhaken in het programma van voor de vakantie.

3. Heb je meer getraind dan thuis?

Ga dan niet meteen na thuiskomst door op dat hogere niveau. Op zich is het heel goed om van de vakantie een trainingsstage te maken. Maar om er beter van te worden is het nodig om de eerste week na terugkeer te reserveren voor herstel. De tweede week kun je er wel weer stevig tegenaan.

4. Heb je nieuwe najaarsdoelen bedacht in de vakantie?

Ga je dan niet meteen na thuiskomst inschrijven. Zet de doelen niet uit je hoofd, maar ga eerst enkele weken trainen volgens de richtlijnen hierboven. Draait het allemaal lekker tijdens die trainingen, schrijf je dan in en ga er lekker voor trainen

5. Welke fout moet je nog meer niet maken?

Ga de tijdens de reisdag, en de dag erna, niet hard trainen. Heb je de hele dag in de auto gezeten, dan is het wel goed om in de avond een kort, rustig duurloopje te doen. Ging de reis met een vliegtuig? Hou dan tot en met de dag na thuiskomst rust en ga dan pas weer trainen. Heb je in de vlucht tijdzones doorsneden, doe dan net zoveel dagen rustig aan als het aantal tijdzones dat je bent gepasseerd.

Topvorm als beloning

Een vakantie is sowieso een heilzame periode voor een sporter, ook als het gebruikt wordt om te relaxen en uit te rusten. Heb je niks gedaan, of juist hard getraind: in alle gevallen is het slim om bewust om te gaan met de trainingen in de eerste weken na je vakantie. Als je dat doet, dan zul je in het najaar worden beloond met een topvorm als nooit tevoren!

Rob Veer
Geschreven door

Rob Veer

Rob gaf als 16-jarige zijn eerste hardlooptraining en doorliep alle relevante trainerscursussen van de Atletiekunie. Hij begeleidt hardlopers en triatleten via RobVeer.com, van absolute beginner tot internationaal topniveau. Rob Veer is één van onze hardlopen.nl experts en bij hem kun je terecht met al je vragen over training.