Hoe integreer je langzame trainingen in je trainingsweek?
Met name hardlopers die 10 kilometer of meer lopen, hebben profijt van langzaam trainen. Dat komt omdat je het vetverbrandingsvermogen traint; het energiesysteem waarmee je lange tijd op een zuinige motor kunt lopen.
Het is niet de bedoeling dat je vanaf nu alléén nog maar op lage snelheid traint. “Afwisseling is belangrijk. Door rustige trainingen echt langzaam uit te voeren, kun je harde trainingen sneller doen,” legt Schout uit. “Daarmee voorkom je dat je ‘grijs’ traint – veel in hetzelfde tempo. Het vergroten van je snelheidsrange is goed voor je hardloopefficiëntie.”
Hoe groot het aandeel trainingen op langzame snelheid moet zijn, hangt af van je hardloopdoel. “Train je voor een marathon, dan vormen rustige trainingen een groter aandeel van je trainingsschema dan wanneer je voor een snelle tien kilometer traint. In dat laatste geval is het ook belangrijk om af en toe de verzuring op te zoeken,” vertelt Schout. “Je zou je trainingsschema in een piramide van vijf zones kunnen verdelen, waarbij de onderste laag – de basis – trainingen in zone 1 zijn. De punt van de piramide is zone 5, een hoog tempo waarin je verhoudingsgewijs minder traint.”