Op weg naar een goede loopstijl met Lichtlopen

Bert
Bert Pessink Donderdag, 30 mei 2019
Op weg naar een goede loopstijl met Lichtlopen
Harry Jorritsma is naast gepassioneerd loper en trainer ook initiatiefnemer van hardloopvereniging Lichtlopen uit Sneek. Zijn zoon Geart is een talentvolle loper die met zijn 22 jaar de Enschede Marathon van dit jaar op zijn naam schreef, dertig jaar na de laatste Nederlandse winnaar Marti ten Kate. Als eigenaar van Lichtlopen helpt Harry lopers op weg naar een goede loopstijl want Lichtlopen staat voor zo efficiënt en effectief mogelijk lopen met de minste kans op blessures.

Harry Jorritsma: “Als je begint met lopen maak je vaak fouten met je loopstijl, die fouten kunnen blessures tot gevolg hebben en het herstel hiervan kan soms maanden duren. Bij Lichtlopen trainen we lopers en loopsters om zo efficiënt en effectief mogelijk te lopen en daarmee blessures te voorkomen. Lichtlopen gaat om een hoog pasritme, een kort grondcontact, ontspannen lopen en dat allemaal in de juiste houding. Het is dus eigenlijk lopen met zo min mogelijk weerstand.”

Harry en Geart geven naast gewone trainingen ook workshops die je in één dag zoveel mogelijk leren over je looptechniek en hoe je die kunt verbeteren. Een belangrijke rol hiervoor is weggelegd voor de video-opname. “Het beeld wat de atleet van zijn eigen lopen heeft is vaak anders dan de werkelijkheid, vandaar de opname. Die liegt niet. Ik laat ook vaak beelden zien van toplopers die echt goed lopen. Meervoudig wereldkampioen Haile Gebrselassie is daar een mooi voorbeeld van. Hij loopt technisch perfect, ontspannen maar wel met een hoge pasfrequentie. Je ziet bij hem ook altijd heel goed zijn korte grondcontact”, aldus Jorritsma.

“Een goede looptechniek is heel belangrijk. In de workshops stellen we met de video vast wat er beter kan en ’s middags na de lunch gaan we naar buiten om te werken aan die verbeterpunten. Veel gemaakte fouten bij beginnende lopers zijn bijvoorbeeld een verkeerde landing. Die geeft te veel kracht op de voet en de kuiten en is vragen om problemen. Ook te hard trainen kan problemen geven. Opbouw is super belangrijk, doe dat stapje voor stapje. Daarbij is ook de verhouding tussen rustige en snelle kilometers belangrijk.” Als de loper dan loopt zoals lopen bedoeld is wil Jorritsma voor de minste weerstand ook nog wel eens heel licht schoeisel adviseren, schoeisel waar hij als (wedstrijd) loper in 35 jaar al heel veel ervaring mee heeft opgedaan.

Dat Lichtlopen ook voor zoon Geart goed werkt blijkt wel uit zijn overwinning dit jaar in de oudste marathon van Nederland, die van Enschede. “We hebben met een goede basis aan kilometers gekozen voor een voorbereiding van 5 weken op zijn debuut marathon. De tactiek was om zuinig en met beleid te lopen, dus zonder te forceren. Dat is meer dan gelukt, Geart kon lang mee in de kopgroep en besloot bij 35 kilometer voor de winst te gaan. Op zijn lichte schoentjes snelde hij naar 2.26.34 min en werd daarmee 30 jaar na Marti ten Kate de vierde Nederlander ooit die de Enschede Marathon op zijn naam schreef.”

www.lichtlopen.nl

Foto: Erik van Leeuwen