Jouw trainer is weer bijgespijkerd tijdens de Looptrainersdag

Maandag, 13 november 2017
Jouw trainer is weer bijgespijkerd tijdens de Looptrainersdag
Sta niet gek te kijken als jouw looptrainer deze week met allerlei nieuwe oefeningen komt. Afgelopen zaterdag was op Papendal namelijk de Looptrainersdag, waar meer dan 1100 looptrainers zich lieten bijscholen over looptechniek, trainingsopbouw en motivatie van hardlopers. Een paar hoogtepunten van de dag.

Het voordeel van trainen bij een gecertificeerde looptrainer is dat je zo goed begeleid met hardlopen bezig bent. De trainer kan je door zijn of haar kennis nuttige tips geven over looptechniek en je verantwoord begeleiden naar je doelen. Die kennis moet ook worden bijgespijkerd, daarom komen elk jaar ruim 1100 looptrainers bij elkaar voor nieuwe loopscholingsoefeningen en andere trainingsvormen.

Looptechniek

Over looptechniek gaf Johan Voogd een interessante workshop. Hij stelde dat het belangrijk is dat je als loper doorkrijgt waar een bepaalde oefening voor is. Ook vertelde hij dat het grondcontact een belangrijk moment is voor je hele looptechniek. En wist je dat je arm-been coördinatie kan helpen bij de loopbeweging? Een looptrainer kan je daar tips over geven en zo kun je daar zelf mee aan de slag gaan.

Zoladztest 2.0

Marcel van der Kuil gaf in zijn workshop uitleg over de Zoladztest. Met deze simpele test kun je diverse niveaus meten, slimmer trainen en ook je progressie zien als je de test vaker doet. In deze workshop werd toelichting gegeven op negatieve invloeden op de uitslag van een Zoladztest. Zo kunnen het weer, de omstandigheden op de baan en de verkeerde kleding van invloed zijn op de testresultaten. Ook stress door werk of privé kan een verkeerd beeld veroorzaken.

Lopen tegen stress

Stress was ook het thema in een presentatie van Juriena de Vries. Met haar promotie-onderzoek toonde zij aan dat hardlopen kan helpen bij een burn-out door de afleiding en het zelfvertrouwen wat je ervan krijgt. Het samen lopen in een groep geeft eveneens steun. De Vries gaf de aanwezige trainers tips over het herkennen van burn-out klachten bij hardlopers. Zo is het bijvoorbeeld goed om soms zonder klokje te lopen en vooral op gevoel te lopen.

Op zoek naar een trainer?

Wil jij ook met een looptrainer lopen die op de hoogte is van deze laatste kennis? Ga dan eens langs bij een club bij jou in de buurt.

Foto: Maureen Rots

Clubs