Hardlooproutes in Utrecht

Esther Vliege
Esther Vliege Donderdag, 16 november 2023
Hardlooproutes in Utrecht

Voor velen is Utrecht het intieme alternatief voor Amsterdam of Rotterdam. Een feit is in elk geval dat de provincie het geografische middelpunt van Nederland is. De plek om ‘in between’ af te spreken. Voor een diner, cultuur óf voor een rondje hardlopen.

Of je nu in Utrechtstad of erbuiten samenkomt, hier is het fijn lopen. Van het walhalla voor lopers, de Utrechtse Heuvelrug, tot en met De Soester Duinen en het Panbos. En niet te vergeten: de Dafne Schippersbrug die het Stadseiland verbindt met het vaste land.

Gele route in Houdringe en Panbos (11,7 km – 141 m hoogteverschil)
Desiree geeft looptraining bij LoopFit in de Bilt en doet zelf al tien jaar aan trailrunning. ‘Mijn favoriete route loop ik in het bos- en grasgebied van Houdringe en het Panbos. Gewoon bij mij om de hoek. In ruim 11 km zie je veel verschillende landschappen: je loopt over zandverstuivingen en dan weer over mooie, smalle paadjes in de bossen. Als ik hier ‘s ochtends vroeg ga hardlopen kom ik regelmatig reeën tegen.’

‘Ik hou van trailrunning dus voor mij is dit een prachtige route, geheel onverhard en er zitten ook nog mooie heuvels in. De route is aangegeven met gele routepaaltjes, je kunt starten bij Paviljoen Beerschoten in de Bilt of bijvoorbeeld aan de andere kant bij de parkeerplaats van het Panbos. Wil je de route inkorten dan zijn er meerdere mogelijkheden onderweg om het af te snijden. Wil je verlengen dan kun je onderweg bijvoorbeeld de rode route (paaltjes) erbij pakken dan loop je zo 4 km extra.’

2 x De Soester Duinen
Vanuit Soest en op de Soesterbergsestraat liggen links de Korte Duinen en rechts de Lange Duinen, samen wordt dit De Soester Duinen genoemd.

De Korte Duinen, de oranje palen route (10 km)
Marieke Nijhuis-Niens is hardloopcoach bij AV Pijnenburg in Soest. ‘Eén van mijn favoriete plekken om hard te lopen is het gebied de Korte Duinen. Hier vind je een route van 10 km dwars door de bossen en het stuifzandgebied, gemarkeerd met oranje palen. Je kunt je ronde onderweg inkorten tot 6 of 8 km. De route is heel afwisselend en je kunt er echt lekker crossen: het is dus zeker geen beginnersparcours.’ Het gebied ligt op de Noordwest-flank van de Utrechtse Heuvelrug.

De Lange Duinen, de blauwe palen route (circa 5 km)
Marieke: ‘Deze route is zo’n 5 km en gemarkeerd met blauwe palen. De paaltjes leiden je door de Lange Duinen in Soest, het enige natuurgebied in Soest waar honden los mogen lopen. Een leuk rondje dus om een keer samen met je hond te doen.’ Marieke heeft ook een leuke eventtip: ‘Hier vindt elk jaar in mei het Open Kampioenschap Blauwe Palen plaats. Dat is een supergezellig loopje waarbij iedereen in het blauw gekleed komt. Je kunt niet alleen een prijs winnen als snelle loper maar ook als je een bijzondere outfit aan hebt.’ Je kunt hier ook de gele paaltjes volgen, die route is zo’n 3,5 kilometer lang.

Utrecht RENT: 7 routes
Maaike Marechal is maker van het boekje Utrecht RENT, waarin ze 25 hardlooproutes van verschillende afstanden in Utrecht heeft gebundeld. Hier geeft ze een voorproefje van zeven routes, dus klikken en kiezen maar uit: 1 Grachten singels en parken, met als bonus meermaals fenomenaal uitzicht op de Domtoren. 2 Vliegbasis Soesterberg, je loopt over Landgoed de Paltz, onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug. De vroegere landingsbaan is buiten het broedseizoen open voor (hard)lopers). 3 Rivier en forten, loop een mooie elf kilometer over de landgoederen Rhijnauwen en Amelisweerd. 4 Hollandsche IJssel & Nedereindseplas, je loopt door weilanden en over de IJsseldijk en kunt een rondje van 3 km om een plas meepakken. 5 Stadseiland & Dafne Schippersbrug, probeer langs het Amsterdam-Rijnkanaal de boten eens bij te houden, een lekkere intervaltraining. En steek halverwege over via de nieuwe Dafne Schippersbrug. 6 Het Lint, een dertig meter brede grasstrook in het Máximapark in de wijk Leidsche Rijn. Hier loop je nooit alleen. En tot slot 7 een route in het Waterrijk gebied met zicht op Utrecht.

De top 5 Utrechtse Heuvelrug (van Andrea van Lieshout)
De Utrechtse Heuvelrug is een begrip en walhalla voor lopers: een natuurgebied van bos, heide en stuifzanden. Met een lengte van circa 50 km en totale oppervlakte van ongeveer 23.000 hectare, varieer je hier eindeloos. En met meerdere toppen boven de 50 meter, dé plek voor heuveltraining. Kortom; hier loop je ook zonder uitgestippelde route prachtig. Vertrek jij wel graag met een plan of wil je inspiratie? Andrea van Lieshout deelde al eens een aantal pareltjes, afwisselend in lengte en omgeving, in deze eindeloze ‘speeltuin voor lopers’. Maak je keuze uit de top 5 van Andrea van Lieshout: Landgoed Den Treek-Henschoten, Henschotermeer, Zanderij Maarn, Het Leersumse Veld en Grebbelinie klompenpaden.

Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.