Fact check: Echte hardlopers wandelen niet

Lysanne
Lysanne Wilkens Woensdag, 3 maart 2021
Fact check: Echte hardlopers wandelen niet
© Barbara Kerkhof

Wandelen zie je misschien als teken van falen. Dat doe je als hardloper niet, toch? Niets is minder waar! Wandelen kan juist bijdragen aan de effectiviteit van je training en herstel.

Als hardloper kun je slim gebruikmaken van wandelen. Het afwisselen van hardlopen en wandelen is de ideale manier om op te bouwen. Zeker als je een tijd weinig of niet hebt gesport, is het af te raden om meteen met hardlopen te beginnen en kun je wandelen inzetten om je spieren, pezen en gewrichten te versterken. Je lichaam zal je dankbaar zijn, want de belasting van wandelen is minder groot dan bij hardlopen. Zo verminder je de kans op blessures en maak je een succesvolle start!

Bouw conditie op

De combinatie van hardlopen en wandelen is een goede manier om je conditie op te bouwen. Gebruik de wandelpauzes als herstelmoment, waarbij je je ademhaling rustig laat zakken voordat je aan het volgende hardlooptempo begint. Op deze manier kun je de intervallen op hoger tempo uitvoeren en makkelijker meer herhalingen volbrengen. Bijkomend voordeel: omdat je niet lange tijd achter elkaar hardloopt, is de kans kleiner dat de vermoeidheid je loophouding negatief beïnvloedt.

Bevorder je herstel

Niet alleen beginnende hardlopers profiteren van wandelen, ook gevorderde lopers hebben baat bij een wandelpauze op zijn tijd. Wandelen is de beste manier om te herstellen als je een training op topsnelheid doet. Het stelt je lichaam in staat om de creatinefosfaat-voorraad in je lichaam aan te vullen, wat wordt gebruikt om korte, explosieve inspanningen te leveren. Hoewel je na een forse krachtinspanning misschien het liefst met je handen op je knieën voorovergebogen wil uithijgen, kun je dus beter in beweging blijven. Actieve rust draagt bovendien bij aan de afvoer van afvalstoffen die zich tijdens het hardlopen opbouwen in je lichaam. Door niet stil te gaan staan na een zware inspanning, maar even te wandelen, stimuleer je dit proces.

Je hardlooptraining onderbreken door even te wandelen is dus niets om je voor te schamen. Sterker nog: door wandelen gericht in te zetten, kun je het zelfs in je voordeel gebruiken. Bepaal voor jezelf of je het fijn vindt om het hardlopen te onderbreken met een wandelpauze. Heb je het gevoel dat je daardoor uit je ritme wordt gehaald, dan kan een rustige dribbel voor jou beter werken – al moet je conditie dit wel toelaten.

10 kilometer 5 kilometer Beginnen met hardlopen Sneller worden Conditie verbeteren
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.