Expert Rob Veer over de Coopertest

Zaterdag, 22 juli 2017
Expert Rob Veer over de Coopertest
Op de Hardloopkalender vonden we een opvallend evenement op 31 juli: een Coopertest in Arnhem, georganiseerd door de Runiversity. Wat is dat eigenlijk een Coopertest? Hardlopen.nl-expert Rob Veer legt uit wat je met deze test kunt en wat andere alternatieven zijn.

De Coopertest is in de jaren zestig ontwikkeld door een arts bij de Amerikaanse Luchtmacht: Kenneth Cooper. Met de test wilde hij het uithoudingsvermogen van de militairen meten. Bij de Coopertest van Runiveristy loop je 12 minuten lang om een zo groot mogelijke afstand te lopen. Met deze test meet je je uithoudingsvermogen: als je een grotere afstand hebt afgelegd, ben je fitter. Zeker als je de Coopertest vaker doet kun je goed je progressie terugzien.

Meedoen? Bekijk dit evenement in de hardloopkalender.

Leuke variatie

Trainer en Hardlopen.nl-expert Rob Veer ziet de Coopertest vooral als een leuke variatie op een gewone trainingsavond. "Het is weer eens wat anders en een leuke trainingsprikkel. Op een atletiekbaan is het ook makkelijk te organiseren. Als test heeft het zo zijn beperkingen, omdat de motivatie en de bereidheid om diep te gaan veel invloed hebben op het resultaat. En zoals alle testen is ook deze test een momentopname."

VO2-max schatten?

De resultaten van een Coopertest worden ook gebruikt om de maximale zuurstofopname (VO2-max) te schatten. Rob Veer ziet daar voor de Coopertest geen waarde in. "Er is maar één manier om je maximale zuurstofopname betrouwbaar te bepalen en dat is door middel van een test met ademgasanalyse in een laboratorium. Ook het afleiden van individuele trainingszones met een coopertest is een hachelijke zaak. Daar is meer voor nodig dan 12 minuten hardlopen.

Alternatieven

Er zijn tal van alternatieven voor de Coopertest, afhankelijk van wat wil je weten. "Als je wil weten of je conditie verbetert kun je dat vaak al afleiden aan hoe je trainingen gaan of aan de hand van de resultaten als je regelmatig een wedstrijden loopt."

Zelf een testje doen?

Veer geeft aan dat je ook makkelijk zelf een variant van de Coopertest kunt doen. "Loop 12 minuten in een stevig tempo en kijk wat je gemiddelde hartslag daarbij is. Je kunt dat dan elke twee maanden herhalen. Je loopt dus steeds 12 minuten met dezelfde snelheid. Het zou mooi zijn als de gemiddelde hartslag daarbij een dalende trend laat zien." Bij een andere variant wordt de factor 'motivatie' uitgeschakeld: loop 12 minuten met dezelfde hartslag en kijk welke afstand je in 12 minuten aflegt.

Je kunt een 3 km ook goed gebruiken als test. Lees de 10 redenen van Rob Veer voor het lopen van een 3 km.

Foto: Shutterstock