Alternatief trainen

Rob Veer Maandag, 15 april 2019
Alternatief trainen
Wil je een betere hardlopen worden? Dan moet je hardlopen. Dat hoeft niet altijd hard, integendeel! De meeste kilometers mag je in een rustig ontspannen tempo wegtikken. Maar wat als je gaat fietsen, of zwemmen, of wandelen? Helpt dat om een betere hardloper te worden?

Dat hangt ervan af. Het leidt geen twijfel dat je training vooral uit hardlopen moet bestaan. Op de weg, door het bos, op de loopband, dat maakt niet zo veel uit. Als je maar hardloopt! Dit betekent echter niet dat je andere bewegingsvormen zoveel mogelijk moet zien te vermijden. Want ook alternatieve trainingsvormen kunnen je ontwikkeling als hardloper ondersteunen of versterken. Krachttraining bijvoorbeeld, dat zorgt voor een sterke romp en sterke benen. Bovendien helpt het om blessures te voorkomen en dat is belangrijk. Alle trainers en fysiotherapeuten zijn het namelijk over een ding eens: van een blessure ga je niet harder lopen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld wielrennen, kun je bij hardlopen het aantal trainingskilometers slechts zeer geleidelijk opvoeren. Door de grote krachten op je lichaam, vooral tijdens de landing en de afzet, is de kans op overbelasting van pezen, gewrichten en botten groot. Die hebben veel tijd (lees: maanden) nodig om sterker te worden. Je trainingsopbouw moet daarmee in de pas lopen. Wil je toch meer trainingsuren maken, dan kun je aanvullende trainingen doen op de fiets bijvoorbeeld, of je gaat zwemmen. De Eliptigo is ook een goed middel om alternatieve trainingen mee te doen. Op al deze manieren kun je de conditie uitbouwen zonder de botten en pezen al te veel te belasten.

Mocht je, bijvoorbeeld vanwege een blessure, ziekte of zwangerschap, even niet hard kunnen of willen lopen, dan kun je met alternatieve trainingsvormen voorkomen dat je kracht en uithoudingsvermogen wegzakt.

Alternatief trainen
Rob Veer
Geschreven door

Rob Veer

Rob gaf als 16-jarige zijn eerste hardlooptraining en doorliep alle relevante trainerscursussen van de Atletiekunie. Hij begeleidt hardlopers en triatleten via RobVeer.com, van absolute beginner tot internationaal topniveau. Rob Veer is één van onze hardlopen.nl experts en bij hem kun je terecht met al je vragen over training.